Guinnes rekord -LEGOTitanic

P1420335w
12-åriga Brynjar Karl Birgisson från Island har identifierat sin X-faktor. Den egenskap vi alla bär på och som gör oss unika. Det som vi känner oss bra på och glada för. Han uppmanar oss att bejaka vår egen x-faktor. Någon är naturligt bra på att baka, någon på att sjunga eller spela ett instrument. Ännu andra kanske har ”gröna fingrar” eller en annan talang. För Brynjar är det möjligheten att gå in i sin egen värld och fokusera. Fokusera på till exempel LEGO-byggande. Bland klossarna känner han sig hemma och tiden försvinner när han bygger. Brynjar har diagnosen autism och han har vänt sitt handikapp till sin styrka. Vägen dit har dock varit kämpig. I skolan kom han hela tiden mer och mer efter i utvecklingen jämfört med sina jämnåriga klasskamrater. Han beskriver det i efterhand som att han levde i en dimma. Som barn skrämde det honom och han hade svårt att uttrycka vad han kände. Slutligen kunde man sätta en riktig diagnos och också sätta in rätt hjälp. Nu ser han sina styrkor i sjukdomen och skulle inte medicinera för autismen även om det kom ett botemedel.
Autism är en funktionsnedsättning som innebär man har ett annorlunda sätt att ta in, bearbeta och tolka information. Det gör att man har svårt med socialt samspel och ömsesidig kommunikation. Man har också begränsade intressen och beteenden. Autism påverkar hjärnans sätt att hantera information och syns inte alltid på utsidan. Orsakerna till autism är inte helt kända, men troligen bidrar flera olika biologiska faktorer, bland annat genetiska till att man får autism. Det är vanligast att man får diagnos som barn. I vardagen märks autism framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor. Man tolkar ofta människors tankar och känslor på ett annorlunda sätt än de flesta andra. Man kan ha upprepande beteenden, det vill säga att man gillar att göra samma sak om och om igen. En del som har autism pratar inte alls medan en del har ett väl utvecklat tal. Autism är ovanligt, mindre än en procent av befolkningen i Sverige har någon form av autismspektrumtillstånd. Fakta från vårdguiden 1177.
Brynjars x-faktor är att han envist håller sig fast vid det han har bestämt sig för. Skeppet Titanics tillkomst och öde faschinerade honom.
P1420234w

RMS Titanic (Royal Mail Steamer Titanic) var en oceanångare byggd för atlantrutten Southampton–New York. Fartyget var världens största passagerarfartyg. Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton, England för sin jungfruresa. Efter stopp i Frankrike och Irland lämnade hon den 11 april Europa och stävade ut på Atlanten mot slutdestinationen, New York, USA. Strax före midnatt den 14 april kolliderade Titanic med ett isberg och skadade sitt skrov så olyckligt att hon på 2 timmar och 40 minuter sjönk till Atlantens botten varvid officiellt 1 514 personer omkom. Skeppets undergång blev därmed en av historiens största katastrofer till havs. Fartyget ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig. Många chockades av fartygets öde då det trots de mycket stora ansträngningar som gjorts för att åstadkomma ett säkert och, som man menade, ett så gott som ”osänkbart” fartyg, hade förlist. https://sv.wikipedia.org/wiki/RMS_Titanic

Brynjar har studerat allt som har med Titanic att göra och byggt flera modeller av skeppet. Sen bestämde han sig för att bygga en modell i Lego.Den skulle bli världens största. Hans morfar, Lulli har hjälpt honom förverkliga sin dröm. Brynjar drog igång en grupp på Facebook för att få ekonomin till bygget genom crowd-funding. Han drog in över 3 000 euro och massor med LEGO-bitar. Det gick jättebra och de fick ihop så mycket som behövdes och mer därtill. Brynjars skuta är 6,33 meter, byggd av 56 000 bitar är historiens hittills största Lego-Titanic och kommer att få en given plats i Guinness rekordbok.

Klicka på bilderna för att förstora.
Text och foto: Per-Olof Andersson
från Klossfestivalen 2015 Örebro.

Lämna ett svar