ABS-tågen intar Järnvägens museum.

swebrick-container
LEGO dominerade under utställningen på Järnvägens museum Ängelholm den 14/11. Under lördagen kom runt 500 personer för att beskåda Swebricks region syd´s stora utställning med tyngdpunkt på tåg och landskap i dansk ABS-plast. Swebrick är en ideell förening för vuxna LEGO-entusiaster i Sverige med över 2200 medlemmar. Föreningen är sedan 2014 indelad i geografiska områden. Arrangör av utställningen är region syd med utställare från Malmö i söder, Halmstad i norr och i öst ända från Karlshamn. Två stora tågmiljöer hade byggts upp varav den en med 9-volts tågsystem från 1991 med en egenbyggd kopia av svenska Rc6 loket i blå tappning med matchande Inter city-vagnar. Miljön kantades av en stor station i form av ett vitt korsvirkeshus med svart tak och riklig vegetation. Blommorna på perrongen är finurligt byggda av hårborstar för att nämna en av många detaljer.

tåglandskap

Initiativet till att vara på museet kom från Per-Olof Andersson som under sommaren ställt ut LEGO där. Järnvägens Museum Ängelholm är numera ett kommunalt museum, som visar hur Sveriges järnvägar byggdes och hur bantekniken har utvecklats fram till idag. Det ligger bakom järnvägsstationen och järnvägsskolan. Den andra stora tågmiljön var byggd med dagens plastskenor från 2006 och radiostyrda tåg. Tredjepartstillverkade kurvor från USA med större svängradie än vanligt gjorde landskapet realistiskt. Två stationer och egenbyggda och officiella modulhus kantade järnvägsspåren och bildade en stadsmiljö. Modulhus definieras av fasta ramar och har ursprungligen uppfunnits av en entusiastbyggare utan koppling till LEGO. Medlemmarna sålde också av sitt privata LEGO-överskott. I en spännande tävling för barnen delade föreningen ut LEGO-minifigurer som priser.

brickaryd

Så några frågor till Oscar Rydhé från Hässleholm som har byggt en väldigt speciell motorvagn. Vad är det du har byggt?
– Det skall föreställa en Yo1p rälsbuss från Hilding Carlsson. Varför föll valet på just denna modell?
– Jag byggde den till Visby-utställningen i våras då jag ville göra något med lokal anknytning. Men då Gotland är det enda landskapet utan kommersiell järnvägstrafik fick jag gå tillbaka ända till 1940-talet för att hitta något och då föll valet på denna. Du har även byggt en lantlig miljö med station till rälsbussen?
– Inför utställningen på Skærbæk Fan Weekend i Danmark i höstas byggde jag Brickaryd station för att göra det intressantare. Förlagan är Sölaryds station utanför Värnamo i Jönköpings län.

En av de yngsta besökarna var utan tvekan fyra månader gamla Emma som åkte bärsjal på pappas bröst.
– Några månader till så åker Duploklossarna fram säger pappa Jimmy Kristensen som, visar det sig, själv bygger LEGO. Han och hans sambo Malin Gustafson har som många andra vuxna fastnat för modulhus. Lite dyrare, lite större men framför allt mer detaljrikt än annat LEGO. Hemma i Grevie står de fem senast utkomna modulhusen och förväntningarna är stora inför kommande release som blir en bank i två våningar.
– Dagens utställning var spännande och väldigt inspirerande. Vi kommer att låta lego få en ännu större plats i våra liv jämte Emma efter detta, säger Malin.
Lilla Emma själv tar uppståndelsen med ro och avslutar med att göra så att mamma och pappa får ta henne till skötrummet.

Utöver tåg fanns massor av annat kul LEGO såsom LEGO-tavlor, Friends, Dinosaurier, Fantasy och Science Fiction blandat. Arrangemanget uppskattades av alla parter och planeras återkomma under nästa år.

Text och foto: Per-Olof Andersson
Klicka på bilderna för att förstora dem.

Lämna ett svar