Starka tillsammans!

Maktmissbruk, korruption och övervåld kan aldrig tillåtas få övertag. Upplopp, skadegörelse och våld kan å andra sidan inte heller försvaras av det förstnämnda. Jag kan därmed fördöma mordet på George Floyd samtidigt som jag fördömer dom extrema motreaktionerna. Rasism är aldrig okej i någon form och övervåldet som ledde till döden för George Floyd är tragiskt. Jag står således upp för allas lika värde. Poliser är också människor, fädrar och mödrar. Enskilda polisers rasistiska handlingar i tjänsten måste naturligtvis stävjas. Det var polisingripandet mot George Floyd i Minneapolis den 25 maj som blev startpunkten för de världsomfattande protesterna mot rasism och polisbrutalitet. ”polisen har en central roll i arbetet för att säkerställa respekten för människors grundläggande fri- och rättigheter. För att polisen ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt krävs att den åtnjuter ett starkt förtroende hos allmänheten. Det är därför centralt att polisen utför sitt arbete på ett sätt som inte diskriminerar eller upplevs som diskriminerande”(1).

Från ett tidigare reportage. Poliser med förstärkningsvapen.


Jag var 22 år när nyheterna om polismisshandeln av Rodney King kablades ut över världen. ”Kravallerna i Los Angeles pågick 29 april-4 maj 1992 och bröt ut som en reaktion på att fyra polismän, tre vita och en med latinamerikansk bakgrund, frikändes från anklagelser om misshandel och tjänstefel i samband med det våldsamma gripandet av Rodney King, en svart man på permission. Gripandets senare del filmades av en amatörvideofotograf och fick stor uppmärksamhet. Den friande domen, som förkunnades av en huvudsakligen vit jury, uppfattades av många som rasistisk. Det redan spända läget urartade, och kravaller utbröt. Femtiotre människor dödades, över 2 300 skadades och 8 000 personer greps till följd av kravallerna”(2).

Jag är uppväxt i en tid då det fanns kvarterspoliser och polisbilarna var svart- och vita. Jag inser att mycket har hänt sedan dess men fortfarande vill jag tro att poliserna vill gott. Innan ”RAKEL” tog över hade radiobilarna, ja dom kallades så, (polisbilarna alltså) ett anropsprefix som började på SH följt av länsbokstav och individnummer på tre siffror. SH stod då för Swedish Help, till exempel SHM123, där M stod för f.d. Malmöhus län. Ambulanser och brandbilars prefix stod vid samma tid för Swedish Danger SD, t.ex. SDL123, där L stod för f.d. Kristianstad län.

Protester mot orättvisor är naturligtvis inget nytt och har i just rasismfrågan en anfader i Martin Luther King, känd för sitt tal i Washington 1963 och sitt uttalande ”-I have a dream” ”År 1964 blev King, den då yngsta personen att motta Nobels fredspris för sitt arbete att avsluta rassegregering och rasdiskriminering genom civil olydnad och andra fredliga medel. Där utökade han amerikanska värden genom visionen om ett samhälle som behandlade människor utifrån helheten av ens karaktär ”(3) Från  1970 genomfördes i Sverige ”blåljusreformen” vilket innebar att de röda och gula ljusen ersattes med roterande blåljus och 2005 beslöt Rikspolisstyrelsen att införa dagens högreflekterande märkning på polisbilarna i blått och gult, det så kallade Battenburgmönstret” (4).

Nyligen var en par polisenheter samlade i ett annars lugnt område och det väckte så klart min uppmärksamhet. Två bilar lämnade platsen och jag tog min fyraåriga son med mig för att på avstånd titta på den sista kvarvarande polisbilen. Jag kunde se att en polis talade i telefon och vi fortsatte titta på avstånd. Dörren öppnades plötsligt och en kvinnlig polis med långt brunt hår och snälla ögon kom ut till oss. Fastän att hon var mitt emellan två uppdrag tog hon sig tid att prata med min son och mig. När hon sedan släppte ut sin tjänstehund för att han skulle få hälsa på schäfern var vår lycka gjord. Hon frågade min son vad han ville bli när han blev stor och hon föreslog att han skulle bli polis. Innan vi skildes åt överlämnade hon en nalle till honom. I svåra tider för vårt samhälle tänker jag på detta mötet och påminns om att poliser också är människor. Lösningen på missförhållande är kommunikation och ömsesidig respekt.

En viktig skillnad i vårt samhälle idag är den ”ringarna på vattnet effekt” som protesterna får. ”En rad amerikanska företag har de senaste dagarna öppet tagit ställning på sociala medier mot polisbrutalitet och rasdiskriminering. stora företag som Walt Disney, Nike, Levi Strauss och Netflix går officiellt ut och säger sin mening. Streamingtjänstbolaget Netflix publicerade ett uttalande på sitt twitterkonto som spreds i stora kretsar och snabbt fick över en miljon gillanden.”(5) Tidigare har vi sett artister öppet ta ställning i andra politiska frågor. LEGO tar också ställning. ”I ett syfte att visa respekt för de människor som demonstrerar efter George Floyds död väljer nu den danska leksaksjätten Lego att tillfälligt plocka bort mer än 30-tal figurer från sina digitala reklamkampanjer, skriver CNBC.

Bland annat tas poliser, brottslingar och utryckningsfordon bort och även en modell av Vita huset försvinner tillfälligt.” (6) LEGO går sedan ytterligare ett steg och säger “There is no place for racism in our society … Our mission is to inspire and develop the builders of tomorrow, and that includes inspiring them to be tolerant, inclusive and kind. We stand with the black community against racism and inequality. There is much to do. We will donate $4 million to organizations dedicated to supporting black children and educating all children about racial equality,”(7)

Tillsamman är vi starka.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.

1. 2017 Civil Rights Defenders Förord till RAS-/ETNISK PROFILERING I SVERIGE
https://www.criminology.su.se/polopoly_fs/1.361560.1513162298!/menu/standard/file/CRD-5600-Rapport_Slumpvis-utvald_final.pdf

2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Kravallerna_i_Los_Angeles_1992

3 https://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King

4. https://sv.wikipedia.org/wiki/Polisfordon_i_Sverige

5. https://www.dn.se/ekonomi/usa-foretag-tar-stallning-mot-polisbrutalitet/

6 https://omniekonomi.se/lego-plockar-tillfalligt-bort-figurer-efter-floyds-dod/a/GGkzR9

7 https://www.facebook.com/LEGOSverige/