Nya Ghostbusters kalkonkandidat?

IMG_4028w
-It make no sense, säger Rick Moranis om nya filmen. Han spelade Louis Tully, en av huvudrollerna som spökjägare i originalfilmen från 1984 och tackade nej till att medverka i uppföljaren. Aldrig tidigare har väl en film blivit så utdömd och häcklad i förväg som denna. Youtube översvämmas av dålig kritik redan innan filmen haft premiär, baserat på trailers från filmbolaget Colombia Pictures med flera. Mindre smickrande omnämningar som ”Pot smoking Comedy” och ”A terrible sexist mess” är bara några av uttrycken som används för att beskriva filmen. James Rolf t.ex. vägrar helt att recensera filmen eftersom han bestämt sig för att INTE se den.

Över trettio år efter originalfilmen är Ghostbusters tillbaka med ett helt nytt gäng, denna gången med tjejer, redo att rädda världen. Filmen har i Sverige biopremiär 27:e juli. Regissör är Paul Feig, som bland annat gjort Braidsmaids 2011, där han jobbat med två av filmens kvinnliga huvudrollsinnehavare. Alla fyra är relativt okända skådespelare för övrigt.
IMG_4029w
Efter en spökinvasion av Manhattan skapar en grupp kvinnliga spökjägare Ghostbusters för att tillsammans stoppa det övernaturliga hotet mot jorden.
Vi har en gåva, vi ser vad ingen annan är villig att se, nämligen paranormal aktivitet, säger Abby i filmens inledning.
Tanken här är för all del god.
Teamet består av entusiasterna för övernaturliga fen-omen Erin Gilbert och Abby Yates, kärningenjör Jillian Holtzmann och tunnelbane-arbetaren Patty Tolan. Tillsammans anställer de snyggingen Kevin att sköta kontoret. Han drömmer om att själv bli en spökjägare och balanserar på ett bra sätt upp tjejligan. Med glimten i ögat tar han sig an arbetet på firman med det omöjligt långa namnet, Conductors of the metaphysical examination. Roligt blir det när han i stället i telefon svarar ”Ghostbusters”.

En rejäl Cadillac, en gammal likbil, pimpas av Holtzmann och blir gruppens bil. En rolig scen är när läskiga spöket Mayhem sätter sig på Pattys axlar och en tjej tar en selfie med dom i bakgrunden. I filmen kan spökena inta en människas kropp likt en poltergeist, vilket givetvis drabbar spökjägarna. Slutstriden kommer att stå mellan Rowan the Destroyer och Ghostbustergänget när ”the National Guard” står hjälplösa inför apokalypsen.
IMG_4025w
Försöken att driva med könsrollerna känns passé och faller platt till marken. Kvinnorna må vara högutbildade men känns fjolliga. Kevin, som för övrigt är den enda som stoltserar med bara sitt förnamn, spelar rollen av ”dum blondin”. När t.ex Abby frågar honom om han lagt socker i kaffet han serverar henne minns han inte vilket, utan smakar en klunk. Inte ett dugg roligt är det när han spottar ut det igen och räcker över muggen. När Erin utbrister ”you are hired” och han anställs för sitt perfekta yttre, till synes utan vidare, känns det bara patetiskt.  Mycket av kritiken har handlat om bristen på kopplingar till den ursprungliga filmen, vilket förväntas finnas i en uppföljare. Den största likheten är att gruppen inte blir trodd om det förestående hotet om jordens undergång. Den andra kopplingen är namnet på nya bilen, Ecto 1, som är samma som föregångaren, men det räcker knappast för binda samman filmerna.
IMG_4030wKritik har också riktats mot att filmen saknar ett unikt namn vilket i sin tur gjort att filmen fått smeknamnet female-ghostbusters, med en negativ klang. Produktionen har också drabbats av motgångar och förseningar. Harold Ramis död 2014 var så klart en tragedi. Endast några få skådespelare från tidigare återkommer, som Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson och Sigourney Weaver, och det i nya roller. Övriga har tackat nej. Ghostbusters II från 1989 gick så dåligt att alla inblandade helst vill glömma den. Frågan om filmen floppar kvarstår men risken är stor. Allt är givetvis inte lika dåligt och smaken är olika. Om jag går och ser den på bio är tveksamt och i så fall bara för att se om min tolkning stämmer. Filmen hade säkert klarat sig bättre på egna ben, utan det dåligt förvaltade arvet efter originalfilmen, som väcker höga förväntningar att leva upp till. Så frågan är, ”Who you gonna cal?”

Text och bild: Per-Olof Rhodin

Se recensionen av LEGOsetet 75828 Ecto-1 & 2 från filmen här.

Kalkonfilm, film som anses vara mycket dålig i till exempel regi, manus, skådespelarinsatser och så vidare trots att upphovsmännen inte avsett det. En förklaring till att kalkonfilm kallas just kalkonfilm är att kalkoner inte kan flyga (lyfta). enligt wikipedia.

Rollistan (i urval)

Kristen Wiig (Erin Gilbert), för mig känd som rösten bakom Ruffnut i Draktränaren-trilogin. Bridesmaids 2011.

Melissa McCharty (Abby Yates), har spelat i Bridesmaids tillsammans med Kristen Wiig 2011.

Kate McKinnon (Jillian Holtzmann), har mest gjort TV-serier men nu senast gett röst åt Stella, i The Angry Birds Movie 2016.

Leslie Jones (Patty Tolan), har spelat i TV-serien Saturday Night Live tillsammans med Kate McKinnon.

Chris Hemsworth (Kevin), Huvudrollen i Snow White and the Huntsman 2012 och Marvels Thor i flertalet filmer.

Sigourney Weaver (Rebecca Gorin), spelade Dana Barrett i originalfilmen från 1984. Huvudrollen i Alien (Oscarsnominerad) och Avatar, för att nämna några storfilmer.

Lämna ett svar