Halvårsberättelse Bricksway 2016

20160529_162417
Bricksway är ett projekt för LEGO och andra spännande saker samlat under ett namn, med start 2015. Bricksway grundades av Per-Olof, numera Rhodin, som vuxen har intresserat sig för LEGO i över tio år. Namnet Bricksway har en avsiktlig internationell klang även om allt som publicerar för närvarande är på svenska. Brick, som betyder tegelsten, har också en erkänd betydelse av LEGOkloss, och används som en synonym för plastbiten utan förväxling med företaget. Bricksway förklarar Per-Olof som ”sin LEGOväg”. 

Team Bricksway har fått tillökning då Ingela och Per-Olof hemma födde en son strax innan årsskiftet. Endast några timmar gammal fick William sin första Legogubbe i form av en maskot i plysch och mamma Ingela en ros i Lego efter förlossningen.

Per-Olof intresserar sig för LEGOs hela historia och har som mål att skapa ett museum. Målet med hemsidan Bricksway är bland annat att visa mångfalden av Legos officiella set. Under våren har det lagts till ett par nya serier så det nu finns totalt 24 olika teman repre-senterade. Bland annat har Atlantis och Nexo Knights tillkommit. Det har publicerats 11 notiser och 8 artiklar vilket är något mindre än innan. En del av artiklarna har varit skrivna sedan tidigare men aldrig publicerade på Bricksway. IMG_3748Sedan i höstas finns Bricksway på Facebook med 75 likes för sidan och Instagram med 31 följare. Mest lästa inlägget på facebook var Rullstolen 40 år med räckvidden 843, 74 klick och 25 reaktioner och på Instagram Helikoptertransport med 17 likes. Hemsidan har haft 15 783 besökare senaste halvåret. Inläggen delas ibland i andra facebookgrupper såsom Adult Fans of Lego och Klossriket.

I februari besökte Per-Olof den stora mässan LEGO World i Danmark. Där visades årets nyheter för första gången samt att han träffade designerna bakom bland annat nya serien Vulcano Explorers.
IMG_0170wBricksway har genomfört två utställningar. Detta är en bråkdel jämfört med året innan vilket förklaras med internt arbete med Lego. Det blev en utställning under sportlovet på räddningstjänsten Ängelholm, arrangerad av Bricksway, som genomfördes av Jesper Rydhög. Temat var blåljusfamiljen inklusive bärgningskåren med fordon och hus byggda av Per-Olof och Jesper. Dagen efter började Swebricks stora event på Halmstad bibliotek. Team Bricksway representerades av Göran, Ingela och Per-Olof som visade sina byggen på utställningen och deltog på lördagens middag och efterföljande aktiviteter på Scandic Hotell.
.
Våren har ägnats åt inköp av stora partier begagnat Lego som har tvättats och sorterats bit för bit. Officiella set har identifierats och flera hundra sidor inventeringslistor har bockats av. Sorteringen och arbetet med att komplettera set har påbörjats. Inköp av främst utgångna gamla set har skett genom medlemskap i olika Facebookgrupper. Hela Legostaden Sjöholma är nerpackad till förmån för uppbyggda set nerpackade i pappkartonger sorterade efter tema.

IMG_1931Ett fruktbart samarbete med Marié Rytting, som driver Brick Build Academy (BBA) lek & lärcenter på Gärdet i Stockholm blev resultatet efter en uppvaktning tidigare i våras. I mitten av april arrangerade BBA ett företagsevent som Per-Olof från Bricksway var inbjuden till som medhjälpare och utställare. Många barn och även vuxna byggde och diskuterade Lego såväl som Duplo under en givande dag. Bricksway har skänkt en tavla till BBA och Per-Olof har gjort ett par besök på lek & lärcentret samt skrivit ett reportage om verksamheten.

Vid en föreläsning i början av maj talade rymddesignern Cecilia Hertz inför skolelever och näringslivsrepresentanter på Ljungby Arena. Att rymdforskning och rymdteknik har en plats även på jorden berättade Cecilia och gav exempel från sitt företag Umbilical Design. NASA planerar inför en kommande resa till Mars med utgångspunkt från månen berättade hon vidare. Om detta blev det ett dubbelreportage på hemsidan.

IMG_3606Förskolan Vitsippan i Skånes Fagerhult fick besök av Bricksway en fin vårdag i slutet av Maj. Först visades den medhavda utställningen ”Höjdpunkter från Sjöholma”. Därefter ett bildföredrag med kort information om Legos historia. Barnen vet nu att Duplo betyder dubbelt så stor (jämfört med en vanlig legokloss). Att kombinera Legoklossen med Duploklossen var dagens byggövning vilket blev en ny insikt för både barn och vuxna. Lego och Duplo gestaltar många yrkeskategorier i sina modeller. ”Gissa yrket” var ett populärt inslag och besöket avslutades med att barnen fick göra en balansövning från Ninjago hinderbana.

Bricksway stöttar ekonomiskt och moraliskt världsnaturfondens kamp för isbjörnar i Arktis som isbjörnsfadder. Bricksway är stödjande medlem i Orsa (veteran)jernvägsförening.

Hemsida från One.com som drivs med WordPress. Arbetet sker i Windows 10 och bildbehandlingsprogrammet GIMP 2,8 på Lenovo laptop.

Våren i sammanställning:

13/2 Deadpool-tävling från Klossbutiken på Instagram. Per-Olof blir en av vinnarna.

18/2 Lego World i Köpenhamn.

22/2 besök och intervju Marié Rytting, Brick Build Academy

25/2 Utställning Ängelholm, Jesper Rydhög

26-28/2 Swebricks Stora Event Halmstad

27/3 Swebrick raffle. Team Bricksway gör alternativbyggen av två Creatorset , Per-Olof      vinner lottningen i den ena klassen.

17/4 Spinn event Stockholm med BBA

30/4 Samling inför Star Wars Day med Byggepladen i Lego store Köpenhamn.

4/5 Vinner Mr.Gills tävling (caption contest!) på Instagram.

9/5 Föreläsning om rymddesign i Ljungby

15/5 besökte BBA, Gärdet.

25/5 besökte dagis i Skånes Fagerhult

Utställningar

Öppet hus på Räddningstjänsten Ängelholm
Swebricks årliga utställning. Halmstad

Inlägg på facebook utöver notiser har varit 16 st.

Notiser, huvudsakligen publicerade på facebook;

Intrvju med Jesper Rydhög
Rent Spel, Legos begäran om rättvis konkurrens
Xena berättar om Lego Friends. Intervju.
lego World i Köpenhamn
Fel på Legos hemsida, Bricksway tipsar Lego.
Girl power och hög testosteronhalt i bioaktuella filmen Batman v/s Superman!
BR storsatsar i Stockholm
Lego Nexo Knights. Ny futuristisk serie.
Star Wars Day, 4 maj.
Vulcano Explorers. Ny äventyrlig serie från City.
LEGOs första officiella rullstol 40 år!

Artiklar

Årsberättelse 2015
Lilla LEGOfotoskolan del 1
Viola mamma till uppskattade LEGOkaraktärer
Möjligheternas värld på Brick Build Academy
Första LEGObutiken välbesökt
Lilla LEGOfotoskolan del 2
Daniel drömmer om Lego på heltid
Rymdteknik- så ock på jorden (dubbelreportage)

Klicka på bilderna för att se dem större.

Text och Bild; Per-Olof Rhodin

Lämna ett svar