Gammalt är inne för Daniel

SDC16977
Han är som de flesta uppväxt med Lego från barnsben men följer som vuxen Legos barndom. Det huvudsakliga intresseområdet är mellan åren 1932 – 58 då Lego såg helt annorlunda ut än i dag. Bricksway har fått en exklusiv intervju med honom. Berätta lite om dig själv;  Daniel Johansson heter jag. 25 år gammal och bor i Skåne med min sambo. Utbildad murare, vilket går bra ihop med Lego då det en gång i tiden lanserades som ”mur-stenar”. Fritidsintresse har mer och mer gått helhjärtat mot LEGO. Men även andra äldre leksaker tilltalar mig. Att springa på loppisar och leta efter nästa fynd är en trevlig helgsysselsättning.

•       Hur du började med LEGO och när.
Som många andra kom LEGO in i bilden som liten. Exakt hur gammal jag var kan jag inte svara på idag. Men duplo och LEGO fanns i hemmet från start. Enormt många timmar spenderades i det så kallade ”LEGO-rummet” hemma. Inga andra leksaker hade en chans att mäta sig mot dessa härliga byggbitar. Farsan köpte ett par ICA påsar LEGO utav min kusin, lägger man till det som trillade in vid födelsedagar och som julklappar fanns det bitar till en oändlighet. Strax efter 10 års ålder ebbade intresset snabbt ut och allt packades ner i flyttlådor där det faktiskt står än idag.
SDC16971
För ca 5 år sedan trillade jag över lite LEGO på en loppis. Jag slog till och åkte hem för att se över vad jag fått med mig. Några riktigt gamla bitar från 50-talet fanns med i påsen. Och där var jag fast igen! Jag snöade genast in på LEGOs tidiga produktion, och ville lära mig allt jag kunde!

•       De områden inom LEGO som intresserar dig.
Mitt huvudsakliga område inom LEGO är mellan åren 1932 – 58. Några enstaka föremål efter den perioden är också intressanta. Men det mesta fångar inte mitt intresse. LEGO startade (Vilket många inte vet) redan 1932 och sysslade då enbart med trä. Den första leksaken sägs vara en Yo-Yo, som sedan följdes av alla möjliga tänkbara träleksaker. SDC16976
Träslaget var bok, och kvalitén var toppen. 1946 köper LEGO som första företaget i Danmark en plastgjutningsmaskin. En hel del spännande plastleksaker tillverkades de första åren, innan LEGO klossen till slut kom in i bilden 1949.

•       Ditt officiella favoritset.
Mitt officiella favoritset är en svår fråga.. Kan man räkna de gamla pjäserna som set hehe..  Ska jag försöka hålla mig till just LEGO klossen så måste svaret bli set 700. Automatic binding bricks, den första LEGO lådan. Speciellt härlig är den svenska varianten som tillverkades av GEAS i Gislaved på licens av LEGO Billund. Deras färg på klossarna skiljer sig en del från de danska.

•       Vad du bygger på just nu
Själv bygger jag sällan med någon form av LEGO här hemma. Jag låter sambon stå för det nöjet. Jag har dock planer på att försöka få till 4000007-1 ”Ole Kirks house” med de gamla murstens klossarna från tidigt 50-tal. Som faktiskt är tillverkade inne i detta hus.
Projektet är påbörjat, och allt material finns. Men bitarna har med åren förlorat greppför-mågan och tålamodet har flera gånger gett upp under försöken. Men förr eller senare!
SDC16972

•       Övrigt
”Platsproblem tror jag att jag har gemensamt med andra LEGO samlare, och samlare rent generellt.  Bara en bråkdel får plats för display hemma. Majoriteten ligger nerpackat i flyttlådor” säger Daniel.

Foto: Daniel Johansson.

En reaktion på “Gammalt är inne för Daniel

  1. Rigtig spændende at se dit gamle Lego.
    Jeg har selv samlet gammelt Lego (1932-1960’erne).Har en meget stor samling, og haft besøg af Lego flere gange.
    Har du noget til salg??

    Mvh
    Fra Danmark

Lämna ett svar