Lilla LEGOfotoskolan del 1.

img_8235

Oavsett vilka grunder du har till att fotografera LEGO är grundläggande kunskaper i fotografering avgörande. Mäklarna har länge haft som sitt hemliga vapen exklusiva bilder av de objekt som ska säljas och med detta lockat många spekulanter till visningarna. Likadant ska du tänka om du skall sälja LEGO. Bra bilder betingar högre pris och ger ett bättre bedömningsunderlag för köparen. Oavsett om du vill göra egna minnesbilder, blogga eller locka följare på Instagram ökar tillfreds-ställelsen med bra bilder. Jag vill därför passa på att dela med mig lite av mina erfarenheter kring ämnet. Modell för kvällen är två scout-trooper med speeders från set nr 7139 Ewok Attack, år 2002.

Det första jag tänker på är bakgrunden. Genom att hålla bakgrunden fri från störande intryck kan betraktaren koncentrera sig på motivet. Ett sätt att uppnå detta är med en enkel studiobakgrund av tyg eller papp, i mitt fall baksidan på en LEGO-affisch.
_dsc3726

Med skärpedjup menas precis vad det låter som, hur skarp bilden är från första till sista biten på motivet. I det här fallet har jag ett ytterst kort skärpedjup. I bland är det att föredra, men nu vill jag se speedern skarpt så jag ökar skärpedjupet rejält till nästa bild.
_dsc3729

Med vitbalans menas kort & gott att bilden ska återger korrekta färger. Avvikelser kallas för färgstick. Den här bilden har korrekt färg på första gubben men en ful rosa nyans på bakgrunden. Bilden är fotograferad i blandljus vilket är svårt att göra rättvisande. Jag stänger därför av blixten inför den slutgiltiga bilden._dsc3727

Så här blev den färdiga bilden, efter att ha trollat bort stöden i Photoshop.

Ofta har vi lite till mans en benägenhet att fotografera våra byggen ur en position högre än motivet. Om vi sänker kameran till motivets nivå får vi en mer korrekt och ofta mer intressant bild. Så som en minifigur skulle sett på sin verklighet i en LEGO-stad till exempel. Detta kallas normalperspektiv.

Observera den moderniserade strålpistolen, som bäst överensstämmer med filmerna. (Scout-troopers var en av mina favoriter när jag var yngre. Jag ville också ha en speeder. En riktig!)

Lycka till!

Text & Bild. Per-Olof Andersson

 

En reaktion på “Lilla LEGOfotoskolan del 1.

  1. Pingback: Lilla LEGOfotoskolan del 2. | Bricksway!

Lämna ett svar