Årsberättelse Bricksway 2015

IMG_5952w

Bricksway är mitt projekt för LEGO och andra spännande saker samlat under ett namn med start 2015. Det har blivit många spännande möten och inspirerande utställningar att besöka eller visa upp. Jag som grundat Bricksway heter Per-Olof Andersson och har som vuxen intresserat mig för LEGO i tio år. Namnet Bricksway har en avsiktlig internationell klang även om allt jag publicerar för närvarande är på svenska. Brick, som betyder tegelsten, har också en erkänd betydelse av LEGOkloss, och används som en synonym för plastbiten utan förväxling med företaget. Bricksway förklarar jag som ”min LEGOväg”.
I februari publicerade jag hemsidan bricksway.com som en egen plats på nätet att samla bilder och texter relaterade till mina intressen. Jag intresserar mig för LEGOs hela historia och har som mål att skapa ett museum. Det finns redan flera sidor som listar alla utgivna set och att göra det är för mig inte aktuellt. Ett par byggen med egna fina foton från de olika serierna för att visa mångfalden är i stället mitt mål. Under året har jag fotograferat och publicerat byggen till tjugo olika serier från 1954 och framåt varav två var LEGO-recensioner. Som ett komplement och marknadsföringsverktyg sjösatte jag i mitten av oktober Bricksway på Facebook och Instagram med lyckat resultat. Ett personligt reportage om mig i Lokaltidningen i samband med Örkelljungautställningen och en intervju i NST i samband med Ängelholmsutställningen har det blivit i media.

P1410302w
Jag har genomfört nio separatutställningar varav sex i regi av Folkuniversitetet och deltagit på sex samlingsutställningar varav två på riksnivå och en internationell utställning i Danmark. Jag har deltagit vid eller arrangerat 16 olika aktiviteter under året. I samband med utställningen i Örkelljunga vann Tilda Frantz, 11 år, pris i mitt Star Wars lotteri. I februari besökte jag den stora mässan LEGO World i Danmark där jag fick se årets nyheter för första gången. Sex stora gemensamma LEGO-event har jag deltagit vid varav jag stod som arrangör för Swebrick region syds publika event på Järnvägens museum Ängelholm med runt 500 besökare. Sex studiebesök varav ett exklusivt deltagande med räddningstjänstens övning i Hallandsåstunneln har det blivit under året.  Mitt bygge “Celebrating the 1989´s Pirates” blev utnämnt till månadens bygge för augusti på Swebrick.

På hemsidan har jag publicerat 17 notiser och 16 artiklar vilket stämmer bra med min intention att göra ca två publikationer i månaden. Utöver rena eventreportage gjorde jag fyra intervjuer och fyra filmresuméer. Greenpeace kamp mot oljejätten Shell involverade företaget LEGO vilket blev till ett stort och kontroversiellt reportage. Bricksway stöttade ekonomiskt och moraliskt kampen mot oljeborrning i Arktis. Bricksway är också stödjande medlem i Orsa (vetaran)jernvägsförening.

IMG_5840w
Det har blivit många officiella set under året men också en nyvunnen kärlek för pirater med två egna byggen. Flera lok har utrustats med sändare från Games on Track för styrning från datorn. LEGO Chima (första vågen) och 4juniors-figurer håller jag på att samla kompletta serier av och exponera bakom glas och ram. Brandstationen från Ballingslöv, autentiskt bygge, blev färdigbyggt och har ställts ut flera gånger under det händelserika första året för projekt Bricksway.

Under året har jag arbetat i Windows 7 och Photoshop CS på min Lenovo lapptopp. Jag har köpt en extern hårddisk på en Terrabyte enkom för LEGObilder.

Året i sammanställning

Vandringsutställning: 50 år av LEGO-historia
januari               Hässleholm
februari             Osby
mars                   Alvesta
april                    Vislanda
maj                     Moheda
juni-aug            Grimslöv

Övriga utställningar
februari-mar   Örkelljunga bibliotek Star Wars-tema
juni-sep            Järnvägens museum, Ängelholm
juli-okt               Ingeborrarps museum, Örkelljunga

Övriga aktiviteter
24/1                    Tågträff Lund
14/2                    Lego World Köpenhamn
16/2                    Visning/tävling Örkelljunga bibliotek
(28/2)                 Mini-Meet Sjöholma INSTÄLLT
13-15/3              Tågträff Eskilstuna
1-3/5                  Riksutställning Swebrick Visby
30/5                    Nyinvigning Järnvägens museum Ängelholm
14/6                    Studiebesök modelljärnvägen Hässleholm & mini-meet.
22/6                    Studiebesök Flygmuseet Ängelholm
9-12/7                Klossfestivalen Örebro, En värld av klossar
17/9                    Studiebesök Krokodilloket Ängelholm
25-27/9              Skærbæk Fan Weekend, Danmark
30/9                    Studiebesök Aeroseum Göteborg
4/10                    Ingeborrarp LEGO-försäljning
20/10                  Hallandsåstunneln räddningstjänstövning
7/11                    TRU Helsingborg
14/11                  Tågträff Ängelholm för allmänheten

Utmärkelser
P1420887
Månadens bygge
Augusti, Swebrick “Celebrating the 1989´s Pirates”

Notiser
LEGO-möte i Örkelljunga
Allmänhetens utställning följer!
Tågträff i Eskilstuna
Uppdatering av svärdsmän då och nu.
LEGO-träff i Visby för allmänheten!
De gjorde det! Arktis
Makeover av SW Cantina!
May the fourth be with you!
Tillökning i lokstallet!
Fokus på järnvägen!
LEGO® Juniors, lätt att bygga
LEGO-historia visas på Ingeborrarp!
Att göra en tavla! Rama in ett konstverk.
Celebrating the 1989´s Pirates
STOR LEKGLÄDJE FÖR SMÅ HÄNDER
God Star Wars Jul
Nyårslöfte. Ordning och reda!

Artiklar
Motståndet mot oljeborrning i Arktis
De udda talens förespråkare.
Hon väljer City!
Verkligheten i miniatyr. Utställning!
Modelljärnvägsinspiration!
Skog åt alla. Alltid.
Klossfestivalen Örebro 10-12/7
Han tänker utanför boxen!
Star Wars VII, Nedräkning pågår!
Juvelen bland lok på Sverigebesök
Dinosaurier med klös, Jurassic World håller måttet!
Full fart på Legoland!
Star Wars + LEGO = Sant
ABS-tågen intar Järnvägens museum.
Guinnes rekord -LEGOTitanic
SW III Diktaturens ansikte

 

Lämna ett svar