Modelljärnvägsinspiration!

P1410525wSwebricks lokalavdelning region syd träffades den 14 juni för ett inspirerande besök på Hässleholms Modelljärnvägs-förening, HMJF. Det var tio förväntansfulla swebrickare och några familjemedlemmar som samlades på söndagen för studie-besöket. Järnvägsföreningen bildades 2004 och har sedan två år tillbaka ny lokal med stora ytor i fd miloverkstaden på Garnisonen i Hässleholm. Anläggningen som byggs i skala 1:87 (H0) visar Hässleholms station och stationsområde samt delar av centrum och kringliggande stationer i kommunen. Modellen körs helt i digital drift enligt DCC standarden. Spår, koppel mm följer NEM standard. Anläggningen inne-håller bl a över 300 växlar styrda av växelmotorer som tillsammans med mer än 1200 m räls utgör spårsystemet.

P1410575w
Den fasta delen med hus och spår ägs av föreningen medan merparten av den rörliga delen, dvs. tågen, ägs av respektive medlem. Husen som finns på anläggningen byggs som laserskurna plywood- och kartongmodeller. Bygget prioriteras genom att alla stationsbyggnader och närliggande hus i alla kommunens orter byggs först. Därefter kommer orterna att växa hela tiden med fler hus, kända och ökända miljöer i många år framöver. Anläggningens höjd är 125 cm, något ovanligt för en modelljärnväg kanske.  En anledning till detta är att man ska se modelljärnvägen i samma perspektiv som i verkligheten. En uppfattning som blir mer och mer vanlig när man bygger moderna modelljärnvägar.

P1410582w

Flera detaljer bygger på verkliga händelser som t.ex fasadskylten som monterades upp felvänd eller älgen som vägrade falla trots flera skott av jägarna. Hela bygget visar hur landskapet såg ut på 1960-talet och många kulturhistoriska byggnader som inte finns kvar i dag har återskapats som de en gång såg ut. Studiebesöket avslutades med en gruppbild utanför HMJF och träffen fortsatte med glass och kaffe hemma hos en av medlemmarna. Där blev det så klart mycket LEGO-prat och planering inför kommande LEGO-aktiviteter.

Lämna ett svar