Skog åt alla. Alltid.

P1410662I dagarna meddelade LEGO Gruppen att en avsevärd investering på 1 miljard DKK kommer att göras i forskning, utveckling och implementering av nya hållbara råvaror för till-verkning av LEGO produkter och förpackningar.
Man har redan tagit några viktiga steg för att påverka världen på ett positivt sätt genom att minska förpacknings-storleken och därigenom minska koldioxidutsläppen inom transport-leden. Genom införandet av certifierade FSC-förpackningar tar LEGO också ansvar för ett hållbart skogsbruk. FSC står för Forest Stewardship Council, en internationell medlems-organisation som verkar för ett ansvarsfullt bruk av världens skogar. På vissa håll avverkas så mycket som 80 procent av timret illegalt.

De illegala avverkningarna bidrar till skogsskövling, minskar lokalbefolkningens möjligheter till försörjning, kränker mänskliga rättigheter och berövar fattiga länder viktiga inkomster. FSC lyfter fram produkter som kommer från ansvarsfullt skötta skogar.
IMG_1204w
Råvaran från FSC-certifierat skogsbruk måste vara spårbar i tillverkningskedjan för att en färdig produkt ska kunna bära FSC:s märke – garantin för att produkten innehåller trä från ansvarsfullt skogsbruk. Varje led i kedjan fram till färdig produkt måste därför certifiera sig enligt FSC internationella spårbarhetsstandard – Chain of Custody. FSC:s medlemmar utformar tillsammans FSC:s regler. Bland medlemmarna finns stora miljöorganisationer (t ex WWF och Greenpeace), sociala organisationer (t.ex fackföreningar och människo-rättsorganisationer) och företag (tillverkande företag, skogsbolag, enskilda skogsägare).
P1410659Det gemensamma målet är att utveckla skogsbruksmetoder som på bästa sätt tar hänsyn till miljön och sociala förhållanden. FSC utvecklar standarder, skapar system för kontroll och skyddar sitt varumärke så att konsumenter ska kunna göra ett tryggt val av produkter från ansvarsfullt skogsbruk. För människor och samhällen, djur och växter, är det viktigt att skogarna i världen sköts på ett ansvarsfullt sätt. Denna insikt är grunden för arbetet inom FSC. Målet är att få till stånd ett hållbart och lagligt bruk av världens skogar. I de flesta länder innebär FSC:s regler en betydligt högre grad av hänsynstagande än lagarna kräver. FSC medverkar också till att handeln med illegalt avverkad skog kan begränsas.

källa: FSC

Lämna ett svar