Verkligheten i miniatyr. Utställning!

P1410344wSommarens säsong på järnvägens museum Ängelholm invigdes storslaget den 30 maj med bland annat uppträdande av Engelholm Marching band. Det var ett digert program med bland annat demonstration av spårsvetsning och service av godsvagnar. Många hade trotsat det dåliga vädret med regn och blåst och i konkurrens med motionsloppet Englamilen besökt museet. Trafikverket informerade om bl.a. Projekt Hallandsås och till och med inne i deras tält blåste plakat omkull i vindbyarna. Inne i museet invigde Staffan Löfberg sommarens stora modellutställning Verkligheten i miniatyr – om byggande i liten skala. 

”Skapelserna är inlånade från modellbyggare och samlare från hela landet. Många av modellerna är byggda efter foton och med enkla medel och material. Till andra har underlaget varit CAD-ritningar och laserskurna delar. Några modeller är helt handbyggda, andra är omändrade ”köpemodeller”. Alla är unika. Alla är sevärda och alla ger inspiration för den som bygger hemma”, säger Staffan.
Det var en fullspäckad helg på temat järnvägsbyggande i stort och smått. Flera modelljärnvägsföreningar körde tåg i uppbyggda modell-moduler i olika storlek ifrån
N-skala och uppåt.

P1410302wEn i sammanhanget ovanlig men uppskattad var utställningen i LEGO av Per-Olof Andersson från Örkelljunga. Han är sedan 2010 medlem i forumet Swebrick och grundare till hemsidan Bricksway. Utställningen kallas Höjdpunkter av Sjöholma. ”Sjöholma är namnet på vår stad på drygt 3 kvadratmeter i LEGO hemma. Den är i ständig utveckling, utan definierat mål om att bli färdigt. Utställningen på järnvägsmuseet är ett anpassat utsnitt av staden. Husen har jag byggt själv men med kärleksfulla glimtar till officiella LEGOset. Husen följer en definierad standard konstruerad av en legoentusiast som sen anammades av LEGO. Den kallas modulhusstandard eller CC-hus, efter första officiella setet, Cofée Corner från år 2007. Polishuset flirtar med set nr 7237 från år 2005, brandstationen med set nr 7208 från år 2010. Tåg och fordon är officiella byggen.

Namnet Sjöholma är en sammanslagning av Sjöhultet och Stockholm efter varifrån familjen kommer, men visade sig också finnas i närheten av där vi bor. Hur många legobitar jag har använt till bygget vet jag inte, men det är flera tusen. Min LEGOvärld är i ständig utveckling och jag har inte full koll på hur lång tid det tagit att bygga. Jag har t.ex. utvecklat och byggt till brandstationen under loppet av två år”, säger Per-Olof.
IMG_5767w
Besök utställningen på järnvägens museum i Ängelholm. Ta en extra titt i LEGO-montern och se om du kan hitta den tecknade seriefigur som gömmer sig i Sjöholma.

Välkommen till en värld i miniatyr.

Lämna ett svar