Masken av för Batman

SAMSUNG CSC
I succéfilmen The Lego Movie från 2014 möter vi Lucys tuffe pojkvän, som på sin höjd kan acceptera mörka nyanser av grått, men helst svart. Nyförälskade Emmet ser honom som ett hinder och förstår inte vad Lucy ser i en kille så mörk som honom. Hans namn är Batman och nu har teamet bakom Legofilmen gett honom en egen film, The Lego Batman Movie, med svensk premiär 10;e februari. Batmans karaktärsdrag finns kvar som en självgod ensamvarg som i alla lägen har situationen under kontroll. Tempot i filmen är högt och musiken dramatisk. Antalet skurkar som gets ut som Lego minifigurer inför filmen är enorm, men genom att handlingen kretsar kring en mindre skara är det rimligt att hänga med i svängarna, för svänger gör det i The Lego Batman Movie.

Filmen börjar helt i svart. Jokern har samlat alla kända skurkar för att gemensamt och en gång för alla förgöra Gotham City. Batman ensam spöar alla skurkar, desarmerar sprängladdningen, räddar staden och hyllas som hjälte av Gotham. Han stortrivs i glansen av berömmelse och uppmärksamhet. Konstrasterna blir stora när han kommer hem från jobbet och är själv i batcave, som är jättestor. När han som Bruce Wane går upp i huset är han själv i Wayne Manor, som är jättestort. Batman är plötsligt väldigt väldigt ensam. När till och med Jokern lämnar honom går Batman in i depression. Inte ens hans favoriträtt Hummer thermidor smakar längre.
SAMSUNG CSC
Den kloke och faderliga betjänten Alfred övertygar slutligen Batman att bryta isoleringen och gå på avskedsfesten för poliskommissarie James Gordon. När Bruce Wayne får se James dotter Barbara Gordon uppstår kärlek vid första ögonkastet. I ett rosa rus av lycka tackar han ja till att adoptera föräldralöse pojken Dick Grayson, som ser Batman som sin idol, men det är inte ömsesidigt. Hårda Batman gråter tysta tårar när han senare ser sig stå utanför gemenskapen när vännerna i Justice Leage har fest hos Superman utan honom.

Jokern hämtar nya kompanjoner och superskurkar i Supermanvärldens superfängelse i Phantom-zone, vilket Batman själv är ansvarig för. Återigen står Gotham City inför hotet om total förgörelse, nu från superskurkarna i Jokerns ledning. Även inför detta hot vägrar Batman samarbeta med polisen och nytillträdda kommissarien Barbara, som tidigare sträckt ut en hand mot honom. Hans envishet äventyrar hela staden. När till och med Batmans senaste skapelse ”the Shuttler” lägger sina mekansika fladdermusöron på sned och motvilligt lyder hans order känns det som en kollektiv sorg i bröstet bland biobesökarna över Batmans egoism.
SAMSUNG CSC
I the Phantom-zone i himlen granskas Batman. Han är ingen skurk men heller inte särskilt ödmjuk. Batman konfronteras med hur egoistiskt han handlat. Samtidigt håller Gotham City på att gå under för superskurkarna och hans vänner är i fara. Batman lovar bot och bättring och skickas tillbaka till staden. Han ber om ursäkt och det är med nöd och näppe han lyckas återfå förtroendet från Barbara, som vänder honom ryggen när han återvänder. Efter detta blir Batman en lagspelare och får uppleva glädjen i gemenskap med sin nya stora familj.

Tillsammans städar de undan bland superskurkarna men lyckan är kortvarig då sprängladdningar detonerar och Gotham delar sig på mitten. Avgrunden öppnar sig och hotar sluka alla stadens invånare i djävulsgapet. Endast genom att försonas med, och erkänna Jokern som sin ärkefiende, förhindrar de den totala apokalypsen för Gotham City. Filmen går från svart till vitt och får till sist ett lyckligt slut.
SAMSUNG CSC
Den uppmärksamme får sig ett skratt när Batman levererar en gliring till konkurrenten Marvel’s Iron Man. Kul är det också när animerade mjuka Batman tittar på relationsfilmer med Tom Cruise och Renée Zellweger som riktiga spelfilmer. Filmen har många passningar till alla tidigare filmerna om Batman, ända tillbaka till 60 talets barnserie. Till och med nya Suicide Squad finns med som en viktig del. Vi ser också en spegling av den tid som ett tag lyft fram kvinnor som starka, där gamla män och deras förlegade ideal pensioneras. I filmen bokstavligt talat när Kommissarie James Gordon går i pension och efterträds av sin vackra unga dotter Barbara. Polischef Clancy O’Hara, känd från 60-talets Batman som en hårt arbetande manlig polis är idag utbytt mot en ung, kvinnlig, hårt arbetande polischef O’Hara.

Filmen är kul för barnen, tänkvärd för vuxna och sevärd för alla.

Jag lyfter på hatten för Batman.

Se även The Riddler Racer 70903

Text och Foto: Per-Olof Rhodin
Allt material tillhör upphovsmannen,
även där detta inte anges.

Lämna ett svar