Funktion viktigast i Technic för Rickard!

SAMSUNG CSC
För Rickard Carlsson från Åstorp går funktion före purism.
-Det är viktigt att det blir verklighetstroget, säger han och berättar att han gjort gaffeln vridbar till bärgningsbilen genom att borra ett hål i fästet. Bricksway träffar honom i hans hem för en intervju om hans Legointresse med fokus på Technic, som i år fyller 40 år och utgör största delen av Rickards samling. Richard är rätt teknisk själv och tillbringade mycket tid av sin barndom med att hänga i pappas garage. Färdigheterna kommer väl till pass som vuxen när han nu helrenoverar en gammal husvagn. Under tiden vi pratar går plötsligt larmet från en personsökare.
-Det är från tiden jag var frilansfotograf och åkte på larm, säger Richard, och detta var bara ett provlarm. Hans senaste Legobygge är Volvo EW160E grävskopa 42053 från 2016. Den har många detaljer och är ”awsome”.

SAMSUNG CSC
I Marklägenheten i Åstorp är alla rymmen fyllda med Legomodeller. Fler hyllor väntar på att monteras upp. I Vitrinskåpet i vardagsrummet står kronjuvelerna i samlingen såsom rescue helicopter 9396 från 2012. Rickard som själv kör lastbil har koncentrerat sin samling till just lastbilar och arbetsfordon. Stora maskiner har alltid intresserat honom.
-Jag ser fram emot att få komma till lastbilsmässan i Elmia snart igen, säger Rickard lyriskt. Övervägande är det Technic som gäller men även några City och Creatorset inom temat finns i samlingen. Överst i hyllan finns Technic bärgningsbil 8285 från 2006. Rickard har samlat på Lego länge och hade mycket Lego som barn. Själv har han dottern Julia på 9 år som har sitt eget Lego.

SAMSUNG CSC
Volvos hjullastare L350F med artikelnummer 42030 på Lego från 2014 är Rickards ögonsten. Den är maffig. Själva skopan är Legos största enskilda del inom Technic, ja nästan inom alla kategorier så när som på något båtskrov då. Rickard har själv dragit in belysning både fram och bak. Det är dioder från Kjell & Kompani.
-Jag var tvungen att räkna lite på det där så att jag fick rätt spänning på belysningen, förklarar han. För att få plats med allt har han manipulerat modellen lite grand.

SAMSUNG CSC
Mest samlar Rickard på officiella modeller som t.ex grävskoporna ovan. Bandgående fordon är gjorda för att ta sig fram där inga vägar finns men behöver transport fram till arbetsplatsen. Rickard har byggt sina egna transportsläp som kan dras av hjulfordon ur samlingen.

SAMSUNG CSC
Gafflarna han byggt själv är autentiskt ställbara i bredd och limmade för att konstruktionen skall klara att lyfta något och ändå vara smidiga. -Nu klarar den lyfta hur mycket som helst, säger Rickard avslutande.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Kommentera