Girl power och hög testosteron-halt när Superman möter Batman!

IMG_4285wEn ond mans sjuka sinne får nästan Superman dödad av Batman, som adrenalinpumpad ser rött, och gör vad han kan för att genomborra hans hjärta med ett dödligt spjut. Vårens stora filmpremiär från DC Comics tar ännu ett steg närmre botten av mänskligt förfall och korruption i den mörkaste superhjältefilmen hittills. Att spela ut superhjältarna mot varandra är i sig en genialisk tanke från en superskur som inte själv vill skita ner händerna. Liksom Mr Carter i Ian Flemmings Tomorrow never dies spelar ut stormakterna mot varandra till gränsen för krig görs samma sak mot Batman och Superman. Lex Luthor är den psykopatiska hjärnan bakom ett propagandakrig som sår ett frö av misstroende mellan hjältarna som successivt gror till astronomiska proportioner. Med ensidiga rapporter och riggade sanningar får han Bruce Wane och Clark Kent att hata varandra.
Namnlös

Batman är något stort på gång men frustrerad, och desperat över att komma framåt skyr han inga medel. Med förhörsmetoder som går utanför lagen tappar han det sista av folkets stöd vilket spelar skurkarna i händerna. Kanske är det manlig stolthet som hindrar våra hjältar ifrån att faktiskt prata med varandra och reda ut missförstånden. Det är mycket testosteron i luften när Superman beordrar Batman att lägga ner manteln. Kanske hade det funkat om inte Bruce Wane känt sig tvungen att rädda Gotham till varje pris, om det så kom att innebära att han måste slåss mot självaste Superman. Lex Luthor låter Batman förstå att Kryptonit från Supermans hemplanet Krypton är vapnet som kan förgöra Mannen av stål. Batman stjäl kryptoniten V Lex Luthor och tillverkar förlamande gas och ett dödligt vapen att slutgiltigt lösa alla problem med.
IMG_4276w

Den första kvinnan i en mans liv är hans mamma och de starka band som sådant skapar utnyttjar Lex Luthor i ett smutsigt spel som tvingar Superman möta Batman. Gothams hjälte är redo för en kamp på liv och död och ger uttrycket skjut först och fråga sedan en ny innebörd när han anfaller med allt han har. Den mer sansade Stålmannen slår tillbaka mot en bepansrad Batman och konstaterar samtidigt att han redan kunnat döda honom om han velat. Försvagad av kryptonit går nu hjältarna i en mer jämbördig kamp lösa på varandra i en våldsam strid med handgemäng. I den dystra miljön det förfallna Wane Mannor utgör som scen fortsätter misshandlen tills den försvagade Superman kippar efter luft under tyngden av Batmans stålstövel mot sin strupe. Med fara för sitt eget liv går Louise Lane emellan kombattanterna och räddar därmed inte bara Superman.
12928340_594938667347373_8470445246911096730_n

Hur kunde det gå så långt frågar sig vän av ordning. Även om Bruce Wane´s livsstil underminerade en normal relation till en kvinna var han ändå en svärmorsdröm tidigare. I filmen ger han själv svar på frågan. Tio år i Gotham City bryter ner även den starkaste själ. Försupen och ovårdad dras Batman ner i dyngan av det råtthål som är kvar av Gotham, som hans pappa Thomas så generöst en gång gjort allt för att få att blomstra. En självtänkande och i Bruce ögon motsträvig Alfred är den ende som står ut med Batmans lynne. Clark Kent å sin sida vacklar i sin övertygelse och om sin egen existens och berättigande i Metropolis. Ensam är svag och Mannen av stål och ett hjärta av guld får prata ut och stöd av sin mamma när han besöker sitt barndomshem. Ödmjuka och kloka mamman stöder sin son oavsett om han väljer att lägga manteln på hyllan eller att slåss. I det fria valets vackra demokrati repar Superman mod och kraft att möta en ondska av utomjordiska proportioner. I den slutgiltiga uppgörelsen får han oväntad och ovärderlig hjälp av den vackra och modiga Wonder Woman. Louise Lane spelar en stor roll i filmen och är Clark Kents stora kärlek. I en uppoffrande insats mellan älskade slutar striden i tårar och en hjälte begravs…

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Kort rollista;
Ben Affleck         Bruce Wayne / Batman
Henry Cavill        Clark Kent / Superman
Amy Adams         Lois Lane
Jesse Eisenberg Lex Luthor
Gal Gadot            Diana Prince / Wonder Woman (känd från Fast and Furios-filmerna)

PS. Wonder Woman återkommer i en egen film 2017 och i Justice League tillsammans med både Batman och Superman.

Fakta om Lego DC Super Heroes här.

 

Lämna ett svar