Bakom kameran till Endgame, bildmaterialet.

En bild säger mer än tusen ord (säger bildskaparen och trampar författaren på tårna). Till reportaget Endgame, Avengers andra chansen! krävdes lite arbete för att få till bilderna på det sätt jag önskade och ansåg reportaget förtjänade. Var och en som har haft en bestämd tanke om en bild har antagligen också erfarit att det krävs lite arbete för att nå hela vägen. Nya Ultimate Quinjet 76126 var central i mitt bildmaterial men fotona blev fulla med blänk trots softat ljus i min studio. Många blanka ytor gjorde det omöjligt att få till en bra bild direkt. Ännu värre blev det när jag skulle fotografera runt 20 DVD/Blue Ray filmer med plastiga fodral i en enda bild. Kameran jag använder är en Samsung spegellös systemkamera och stativ. För bra skärpedjup använde jag bländare 11 och manuell inställning av fokuspunkt.

Pilot för ändamålet är Black Widow. Först arrangerade jag modellen (Quin-jeten) i en spännande vinkel genom att palla upp det på stora Technicdäck. Med kameran stilla ändrade jag ljuskällans läge och fick blänket på olika platser på modellen på två olika bilder. På en tredje bild prioriterade jag att exponera bakgrunden ljusare, för att modellen skulle framträda tydligare. I mitt bildredigeringsprogram placerade jag bilderna över varandra och suddade mig igenom lager efter lager. På så sätt trollade jag bort störande blänk och ökade kontrasten mot bakgrunden. Slutligen lade jag på en ”oskarp mask” för bra detaljskärpa. Jag använder gratisprogrammet Gimp för redigering.

Till gruppbilden använde jag utöver minifigurer från 76126 även Captain Amerika från 76123, alla i sina fräcka tidsresedräkter. I brist på fler originalset från Endgame, Kasernstriden var slut i lager på flera ställe, kompletterade jag med gubbar från denna Limited Edition collection, Bricktober 2018 Toys R Us exklusiv. War Machine till vänster och Tony Stark Hoodie, Silver Camo andra från höger, som båda överlevde Thanos decimering från Infinity war.

För att, med rimlig ansträngning, få en samlingsbild över alla filmerna med mindre blänk gjorde jag denna bild utomhus, en molnig dag. Normalobjektiv är det som bäst motsvara vad ögat ser och motsvarar en brännvidd på 50 mm för 135-formatet. Det ger bilder som allmänt anses ha ett ”naturligt perspektiv”. Vidvinkelbilder förvränger perspektivet och får bildvinklarna att luta onaturligt. Jag står på en stol för att minska detta genom att öka avståndet till motivet (DVDfilmerna) för att nå naturlig brännvidd. Ändå lyckas jag inte till 100 % med varken det ena eller det andra i detta fallet. Principen för denna bild är densamma som vid ”reprofotografering”, där det finns speciella kamerastativ och lampor med ljus från sidorna för att lösa dessa problem jag nämner. Länk till reportaget överst.

Lycka till med ditt nästa foto.

text & bild: Per-Olof Rhodin(c)2019.