”Helt klart den snyggaste brandstationen!”


Classic City Fire house-I från 1985. ”Helt klart den snyggaste brandstationen” säger Mikael Lovén om sin barndoms Lego brandstation som Bricksway köpt av honom.

Det finns stora likheter med föregångaren 6382 från 1981. Den mest påtagliga förändringen är slangtornet ovanpå garaget. Bottenplattan är ny men fortfarande är färgen light gray. En ny bit är ”Trans-Light Blue Windscreen 3 x 4 x 4 Inverted” till larmcentralen på andra våningen. Biten blir snabbt populär och återkommer i flera brandstationer efter denna. En kul detalj är att telefonerna i larmcentralen har snurrskiva. En civilanställd tjej tar emot larmsamtalen och står för utlarmningen.

Året är 1985 och insatsstyrkan från set 6385 rycker ut. Så sakteliga börjar nya bitar se dagens ljus. Fortfarande är lastbilarna 4-wide men en ny vindruta ”2 x 4 x 2 Vertical” från -84 ger en lastbilskänsla. Biten panel ”1 x 2 x 2 – Solid Studs” ser dagens ljus samma år som setet släps (-85) och förekommer med klistermärke på stegbilen. Bilarna har av den tidigare ägaren uppgraderats från de gamla röda fälgarna med stålpinne till vita, som framöver blir standard. ”Jag tyckte dessa var snyggare” säger Mikael Lovén och jag håller med.

Fram till 1980-talet användes i verkligheten mest vävd linneslang innan syntetisk slang började att slå igenom. Slangarna behöver torkas efter användning för att inte mögla och hissades då upp i slangtornet för att hänga sig torra. Legosetet är helt unikt i detta fall som har en slang på tork i tornet. Slangarna är i verkligheten 25 meter långa och finns i olika grovlekar. På bilden har jag gjort en uppställning som visar grovslang från brandposten till brandbilden och smalslang och strålrör till brandmannen.

Se mer fakta och bilder under officiella set, 6385 Fire house

text och foto: Per-Olof Rhodin

Kommentera