Årsberättelse 2017

Lego Technic såg dagens ljus 1977 och firade således 40-årsjubileum vilket uppmärksammades av Bricksway. På alla sätt kan man säga att 2017 blev ett Technicår. Det började med att jag byggde ihop några begagnade set enkom för ett reportage om dess historia men slutade med att jag blev biten Technic-entusiast. Dom senaste årens mjukare former har tilltalat mig samtidigt som de tidiga kantiga byggena intresserar mig just utifrån vad som kunnat skapas med enklare utbud.Målet med hemsidan Bricksway är bland annat att visa mångfalden av Legos officiella set i egna bilder. Under året har sidan kompletterats med några fördjupande recensioner av officiella set. Det har publicerats 8 notiser och 12 artiklar, vilket är mindre än innan. Bricksway på Facebook hade 233 likes för sidan vilket är en ökning med 100 st för året. Inläggen delas ibland i andra Facebookgrupper, främst Adult Fans of Lego. På Facebook har det publicerats 59 inlägg och 9 notiser (mindre reportage). (Rena delningar räknas ej). Aktiviteten på Instagram har prioriterats bort. Bricksway Summer Camp genomfördes i år som ”drop in” vartefter det kom deltagare under sommaren. Det har erbjudits ett varierande utbud av aktiviteter för barn där Legobyggande har varit bara en liten del av en hel upplevelse.


En recension av The Lego Batman Movie, med svensk premiär 10;e februari, blev det. Batmans karaktärsdrag finns kvar som en självgod ensamvarg som i alla lägen har situationen under kontroll. Genom att handlingen kretsar kring en mindre skara skurkar är det rimligt att hänga med i svängarna, för svänger gör det i The Lego Batman Movie. Det blev ytterligare fyra filmrecensioner under året.

Bricksway har deltagit vid/genomfört fem utställningar. Vid Klossfestivalen tältade teamet utanför Klossbutiken denna regniga sommar. Besöket på äventyrsbadet Gustavsvik blev då ett välkommet avbrott som bjöd på både åska och vågor. Sorteringen och arbetet med att komplettera begagnade äldre set har fortsatt. Under hösten köptes ett större parti blandat Lego, ca 20 kg in. Hela Legostaden Sjöholma är fortfarande nerpackad men ett inköp av en stor monter har tillfört nya exponerings-möjligheter.


Bricksway stöttar ekonomiskt och moraliskt Svenska Turistföreningens arbete att göra svenska natur tillgänglig på ett hållbart sätt. Bricksway är stödjande medlem i Orsa (veteran)jernvägsförening, som också besöktes i år.

Hemsida från One.com som drivs med WordPress. Arbetet sker i Windows 10 och bildbehandlingsprogrammet GIMP 2,8 på en Lenovo laptop och det fotograferas med en Samsung kompakt systemkamera.

Året i sammanställning
4/2 AFOL Shopping day i Köpenhamn
20/2 Lovlego Eket
21/2 Lovlego Örkelljunga
23/2 Lovlego Örkelljunga
29/4 AFOL Shopping day i Köpenhamn
13/6 Lovlego Örkelljunga
15/6 Lovlego Örkelljunga
22/10 byggdag med UCS Millenum Falcon Star Wars
1-2/11 Lovlego Markaryd
1/9 besök hos Orsa jernvägsförening för veterantåg.

Utställningar
17-19/3 Riksutställning Swebrick i Linköping
6/5 Modelljärnvägsföreningen i Hässleholm med Swebrick
6-9 Klossfestivalen Örebro
1/10-31/10 Kulturhuset Örkelljunga ”Technic 40 år” tillsammans med Rikard Nilsson
14/10 Järnvägens museum Ängelholm med Swebrick

Artiklar (nu som länkar)
Halvårsberättelse 2016 juli-dec.
Masken av för Batman
Funktion viktigast i Technic för Rickard!
Unikt Da-lok till Ängelholm
Svensken som förde Star Wars framåt
Legotågen gästade modelljärnvägsföreningen i Hässleholm
THE LEGO® NINJAGO® MOVIE™ karaktärerna!
Därför gillar Rikard Nilsson sin gamla Technic traktor.
Ice Planet gör megarevanch med iskall Kim
Together – Stronger
Med Potters värld varmt om hjärtat


Bricksway är ett projekt för LEGO och andra spännande saker samlat under ett namn, med start 2015. Bricksway grundades av Per-Olof, som vuxen har intresserat sig för LEGO i över tolv år. Namnet Bricksway har en avsiktlig internationell klang även om allt som publicerar för närvarande är på svenska. Brick, som betyder tegelsten, har också en erkänd betydelse av LEGOkloss, och används som en synonym för plastbiten utan förväxling med företaget. Bricksway förklarar Per-Olof som ”sin LEGOväg”.

Text och bild: Per-Olof Rhodin.

Kommentera