Bakom kulisserna på Julkampens vinnare 2016

SAMSUNG CSC
För Rikard Nilsson i Åsljunga betyder veckorna innan advent ett kärt men extra jobb med att fixa och dona all julbelysning som skall sättas upp. På och runt huset och i trädgården dras det sladdar och kopplas lampor, för en gång om året, när vintern är som mörkast lyser han upp tillvaron lite extra. Det började på allvar för sex år sedan och har växt för varje år sedan dess. I fjor var första gången han visade upp ett litet Legolandskap publikt. I år har det växt till en hel by. TV 5 har nu gjort honom till en rikskändis med sitt program Julkampen. Bricksway har följt honom mellan inspelningarna och visar exklusiva bilder bakom kulisserna. img_5454
Berätta lite om Dig själv;
Mitt namn är Rikard Nilsson, sambo med Marie Bergstrand och vi har barnen Benjamin, Alicia, Melwin och Isabella tillsammans. Bor i Åsljunga. Jobbar på KB Components i Örkelljunga sedan 26 år som processtekniker. Samlar på lego, smurfar, serietidningar, playmobil, Britains indianer och cowboys samt medaljer från mina lopp. Startade med smurfarna en gång i tiden. Gillar att sortera lego med mera och föra statistik.

Hur började du med LEGO?
Det har alltid funnits där i bakgrunden, känns inte som att det är jättemycket nu heller eftersom barnen inte leker så mycket med det så blir det mindre för mig också nu ett tag men det går i vågor. Var på legoland när jag var 10 år. Då hade de byggt upp något fint med det rymdlegot jag har. Det finns inte kvar nu men det har etsat sig fast i huvudet. Var väl runt 25 när jag byggde ihop mitt rymdlego igen.img_5455
-Ljusslingor går genom hela julbyn och allt Lego är upphöjt innan jag fyller på ett lager granulat, som bildar ett realistiskt snötäcke, säger Rikard.

Vilka områden inom Lego intresserar dig?
Allt jul-lego och Frost-lego för det har vinterstuk över sig, det samma gäller Star Wars, det som utspelar sig på planeten Hoth. Lite city lego, skall försöka julpynta det något.

Vilket är ditt officiella favoritset?
Mitt rymd lego från 70/80-talet, dels för att serien är komplett och så har jag det uppbyggt på en skiva med över 500 lysdioder.

Vad du bygger på just nu?
Precis byggt klart jullegot och fått ut det i akvariet, monitorn. Köpt allt Frost lego till jul (släpper nya varianter efter jul) och nya jultåget som man kan köpa motorer till och spår.

Berätta om ditt drömprojekt.
Skall försöka bygga ett galaxiskt (Vintergatan) jultåg som kör genom små världar typ olika teman (Frost, Star Wars, Minecraft, Friends, rymdlego och City m.m.) i garaget till nästa jul. Om jag får byggt något garage vill säga, annars får det kanske vara ute. Kryddat med pneumatik och el.SAMSUNG CSC
Berätta avslutningsvis lite mer om själva julkampen på TV 5.
Alltid gillar planscher med städer från USA som visar belysningen. Filmerna ”En lysande jul” och ”Ett päron till farsa firar jul” är ju bra. Alltid gillat några gröna slingor som vi hade haft i järneksbuskarna ute vid vägen i flera år innan vi pyntade så mycket. Gillar att sprida julglädje till andra och så blir man ju själv lite stolt när det stannar folk och tittar på det man gjort.
2011 köptes granen, tomten och släden med renarna som är på garagetaket
2012 God jul-skylten
2013 Merry Christmas siluetter tak och skorsten
2014 Pingvinerna
2015 rutnät taket, lego
2016 flaggstång, renar och släde xl, hyddan, smurfar, playmobil, sagoland, kretskort.
TV 5 hade nog sett mig på facebook eller någon annan stans på nätet. Det var de som ringde mig i varje fall. Fick spela in några filmsnuttar med mig själv och så var barnen och Marie med på en. Och så gick jag en rundvandring i huset på en filmsnutt och skickade bilder på hur huset såg ut förra året. Efter det så verkade de nöjda. Efter upptändningen så var de i Billesholm på en upptändning till. Vid 23 ringde de till mig på jobbet och sa de behövde filma lite till. Då anade jag att vi vunnit. Körde hem och väckte barnen. Klockan var 24 när de kom och då sa de ju att vi vunnit. Det kändes ju LYSANDE.

Bild och tex; Per-Olof Rhodin

 

Lämna ett svar