-ismernas entusiast i Architecture klossar monokromt!

berlinskt-trapphus
Anders Löfgren är en 42-årig smålänning som bor i Malmö sedan många år tillbaka. Han är väldigt idrottsintresserad, både som åskådare och utövare och håller på med främst uthållighetsidrotter som ultralöpning och triathlon, men gillar att prova nya grenar. Senaste tiden har Anders börjat köra parkour och breakdance med barnen och lite hinderbanelopp. På kvällarna bygger han gärna Lego. ”Otroligt skön känsla att få skapa nåt med sin hjärna och sina fingrar, speciellt för en sån som jag som aldrig haft nån konstnärlig talang” säger Anders.
morgonsol-pa-auroville-townhalls-tak
Hur började du med LEGO och när?
Mitt Lego-intresse blev pånyttfött med barnen, och jag tog det sen till seriös hobbynivå för drygt två år sedan. Jag fick 42008 i 40-årspresent av familjen och köpte sen Campern. Det blev min intro till det moderna technic och den moderna Creator-stilen i lego; en helt ny värld öppnade sig. Technic utan knoppar! SNOT-tekniker!
skuggor-casa-gilardi
Vilka områden inom LEGO intresserar dig?
I början byggde jag mest technic. Jag byggde gärna andras skapelser,t ex Madoca’s stora lastbilar som verkligen pushade gränserna långt mer än Legos officiella set. Men sen köpte jag Architecture studio set och blev såld på att bygga egna små arkitekt-skapelser. Jag började bygga av byggnader och arkitektdetaljer från foton, och använde endast vita basbitar. Det var till en början bara små byggen som tog allt mellan 5 minuter till 5 timmar. Det är roligt att jobba med endast en färg och med endast basbitar, alltså inga färdiga staket eller fönster, mm. Det är en utmaning att skapa former och texturer, och man får vara uppfinningsrik. Jag strävar inte efter perfektion, utan vill bli färdig snabbt, fota, riva…bygga nytt. Inte hålla på att beställa bitar på bricklink och vänta på dem. Bygger främst fasader, så jag kallar mig instagrambyggare eftersom det är där jag postar allt på mitt konto @askansbricks. Jag bygger så att det ska gå att fota med rätt vinklar och effekter. Speciellt har jag experimenterat mycket med skuggor och ljus. Favoritelement är trappor! Det går att göra så roliga skuggeffekter i trappor plus att, ja de är sköna helt enkelt.
trappor-upp-fran-tunnelbana
Bygger jag större hus så är det främst brutalism, modernism och bauhaus-stilen som gäller. I början fotade jag med min systemkamera, men numera kör jag nästan bara med mobilen i ena handen och en ficklampa i andra. Redigeringen av bilden gör jag också i mobilen.

När jag bygger officiella set bygger jag allt möjligt av det man kan kalla vuxen-lego, dvs de lite dyrare seten som Technic, UCS, modulhus, mm.
trapphus
Ditt officiella favoritset?
Campern. Det är både emotionellt och för att det är ett fantastiskt set. Sen tycker jag att den gamla 8880 supercar också är ett grymt bygge. Jag har också en stark kärlek till Haunted House. Den var kanske inte så rolig att bygga, men färgerna och temat är underbart.

Vad du bygger på just nu?
Just nu har jag snöat in på att bygga figurer med hjälp av mixel-gångjärnen. Resultatet är väl inte fantastiskt kanske, men det är väldigt roligt och utmanande. 

Text: Per-Olof Rhodin
Foto: Anders Löfgren

Lämna ett svar