Bricksway Magazin mars

Varmt välkommen till första publiceringen av samlade reportage under vinjetten Bricksway Magazin. Jag väljer att kallade det för betaversion, för det är precis vad det är, ett första utkast till att likna befintliga Magasin. Legovärlden är stor och spänner över många områden och epoker. Ensam är det orimligt att hantera allt som hänt och producerats i företagets namn, men med varandras hjälp vill vi inom team Bricksway göra vårt bästa att omfamna i alla fall en smakfull bit av kakan.

Jeep Wrangler 42122 Technic

Jeep Wranglers modell Rubicon Recon i Lego tilltalar på många sätt, eller egentligen på alla sätt. Gillar proportionerna och färgskalan främst. Storleksmässigt är den i samma skala som Chevrolet Corvette från 2019. Fjädringen är rejäl, precis som det förväntas på en terrängbil liksom fungerande vinsch. Motorhuven är öppningsbar, grillen byggs av tryckta bitar och modellen har fungerande styrning. I jämförelse med Corvetten har rörlig motor fått ge vika för övriga detaljer vilket i alla fall jag kan leva med.

WIP (Work In Progress) Halvvägs in i bygget.

Att fritt köra i terräng i Sverige är förbjudet så nyttan av att äga en riktig version är väl tveksam men tillverkarens beskrivning låter i alla fall lockande; Jeep Wranglers Rubicon Recon har bättre 4×4-kapacitet och skydd mot den svåraste terrängen, tack vare en uppgraderad framaxel, förbättrade tröskelskydd och extra kraftiga gjutna differentialkåpor. Jeep®Wrangler Rubicon Recon är den perfekta bilen för de mest fanatiska offroad-entusiasterna som gillar att anta de tuffaste utmaningarna i terrängen.
Jeep Wrangler är en av nära 20 publicerade Technicmodeller på Bricksway.

Remote Controlled Road Crossing 7866

Detta set är ganska enkelt i sin utformning då det är byggt på en rak vägplatta och består av en röd byggnad som är ett slags kontrolltorn för järnvägsövergången. I tornet jobbar en minifigur som är en klassisk tågarbetare med blå jobboverall och röd keps. Figuren har självklart det klassiska smiley-ansiktet som ju var det enda man hade att tillgå vid denna tid. Sen har vi själva övergången som består av räls med strömskenor i mitten, två motordrivna bommar och fyra grå 4×8 rampbitar för en smidig överfart med bilen. Och så har vi också de på var sin sida blinkande varningsskyltarna. 7866 innehåller egentligen inte så många bitar (189 st) men av de bitar som väl ingår så är många tämligen avancerade och special-tillverkade (och dyra) för just tåglego. Här har du tex två motorer för att höja och sänka bommarna. Fjärrkontroll och kablar för att styra motorerna till bommarna och för att få signalerna att börja blinka.

Röda 12-voltslampor med sin elektriska blinkenhet för signalerna och tågövergångsskyltar är unika för detta set. 

För att få 7866 att fungera så behöver man koppla den till transformatorn 7864, samma som man använder för att få ström sin tågbana. På sidan av tranformatorn så finns det två kontakter där du klickar i fjärrkontrollen till järnvägsövergången och på andras sidan av fjärren sitter där likadana kontakter. På så sätt kan du seriekoppla flera kontroller på rad såsom tågväxlar, stoppsignaler etc. Text & bild: Martin Blad.

Star Wars AT-ST

Till denna version saknas dedikerad AT-ST-pilot.

AT-ST (All Terrain Scout Transport) eller Scout Walker från Imperiet. Modellen blev välkänd från slaget om Endor, där denna Legoversion ingår i sett 8038 från 2009. Tvåbenta gångare från Star Wars-världen gör sig bra som Legomodeller och har släppts i ett 10-tal versioner i allt från polybags till en stor UCS (Ultimate Collector Series) år 2006. Senaste från TV-serien The Mandalorien 2019. Fler bilder här.

Tips

Så här har jag byggt fundamentet till AT-STn.

BLÅLJUSFAMILJEN

Blåljusfamiljen är ett samlingsnamn för främst ambulans, polis och räddningstjänst. Blåljusfordon finns även bl.a. inom tull och trafikledning (spårväg) och i en vidare bemärkelse kan även bärgningsfordon räknas hit (vägens hjältar). Modifiering av officiella modeller kan göra vilket fordon som helst till brandbil. Här är en version av brandbilsentusiasten Jesper Rydhög, baserad på en verklig förlaga. Kapellet är i vattenavvisande tyg och är sytt av Jespers mamma. Bilden är skapad ”on location” där bilen är uppställd framför en verklig brasa.

Under kapellet finns släckutrustning.

City

– Vore nog klokast att stanna i bilen… Safari Off-roader, 157 delar och 2 minifigurer från 2020. Utöver den snygga safariterrängbilen är lejonhonan den åtråvärda detaljen i setet, som blir månadens Cityset och får avsluta Bricksways första månadspublicering. Detta set med nummer 60267 var ett ”must have” från min sida och verkar vara en doldis i butikerna. Jag köpte mitt från Legos hemsida. Efter fotograferingen såg jag att min son som hjälpt till med monteringen av hjulen vänt fälgarna på motsatt håll mot beskrivningen, men det bjuder jag på. Summa summarum, vill du verkligen ha ett set, köp det medan det finns.

Bricksway (c)2021
Redaktör Per-Olof Rhodin (text/foto, där inget annat anges)