Daniel drömmer om Lego på heltid.

1958424_10153561671306243_4894007880149061356_ncrop
Trebarnspappan och församlingspedagogen Daniel Brodén har ett gediget intresse för Lego. Han har många järn i elden men drömmer om att kunna ägna sig åt Lego på heltid. Precis som för många vuxna entusiaster väcktes intresset för Lego på nytt när barnen var små. ”Mitt intresse för LEGO har väldigt många bottnar. Dels är det nostalgin och historien som ligger bakom, bitar som passar ihop med 50 års mellanrum. Sen har vi samlandet av olika serier och modeller”.
 Ett av hans dröm-projekt är att ”få färdigt” en LEGO-världen med detaljer som trottoarer, skog, berg, hus, hamn och strand som förenar Lego stad med fantasivärldar som Ninjago och licensierade serier . Jag träffade Daniel under den stora utställningen Klossfesti-valen i Örebro 2015 där han visade upp delar av sin stora Legostad. Med ett varmt hjärta och stort intresse berättar han här om sig själv i en intervju för Bricksway.

Jag heter Daniel Brodén jag är 38 år gammal. Jag bor med min fru och mina tre barn, 10, 8 och 6 år gamla i en stor villa i Hallsberg. Jag jobbar i Svenska Kyrkan som församlings-pedagog, i mitt arbete jobbar jag mycket med människor, barn, ungdomar, familjer.
Jag har många fritidsintressen:

  1. Film och TV-serier, samlar på filmer och har ett filmbibliotek med över 1100 titlar med DVD och BLURAY.
  2. Löptränar, försöker springa 15-25 km/veckan
  3. Sommarbil, köpte en Ford Mustang GT V8 förra året, så den vårdar jag ömt, putsar och fixar med och är ute och kör soliga vår och sommardagar.
  4. Snowboard, när det är rätt säsong så är åka bräda bland det bästa jag vet att göra.
  5. Laga mat, en av mina stora passioner är att laga mat. Både vardagsmat men också stora middagar. Mina favoriter är lax, lamm och kyckling, men tycker det är spännande att ta tag i allt möjligt
  6. Fixa med huset, stort hus kräver engagemang, 300 kvadrat kräver sitt fix, tycker det är kul att fixa, kanske lägga ett golv, tapetsera, bygga ett kök, fixa en altan, mm
  7. LEGO, inte minst Lego, Samla, bygga, köpa, sälja!

12472786_10153561671301243_5178275833062482049_nHur började du med LEGO och när?
När jag var barn så hade jag rätt mycket LEGO och jag uppmuntrades att ta hand om det väl, sortera, spara ritningar i plastfickor i pärmar och spara på stora kartonger. Sen när jag blev ton-åring så packades allt undan väl i kartonger och fick ligga så i cirka 20 år.

Allt tog en nystart när jag var pappaledig med mellantjejen för 7 år sedan. Jag råkade springa på en annons på internet på en LEGO-technic bil som alltid hade önskat mig när jag var liten 8865 – Test car. Jag åkte hem till killen och såg hans LEGO-rum och blev sjukt inspirerad och fast direkt i hobbyn. Jag insåg att man kunde fynda LEGO på internet, köpa på sig lådor och sedan sitta och sortera och bygga i timtals. I sinom tid hittade jag andra sidor på internet där man kunde komplettera med bitar som var borta eller trasiga.

12321339_10153561671156243_3862259587678366369_nVilka områden inom LEGO som intresserar dig? I början var jag mest inne på MODEL TEAM och stora TECHNIC-set. Tyckte de var grymt snygga med många fina detaljer och jag hade nästan alla MODEL TEAM-set. Sedan blev det bara som en prydnad och stod på en hylla och då tröttnade jag. Jag sålde av alltihopa för att be-kosta nya modeller. Tycker mycket om CASTLE också, speciellt de serier som kom för ett par år sedan med dvärgar, orcher, troll, trollkarlar, drakar, mm.  Nu håller jag på CITY och tåg och försöker sammanföra olika teman i en enda stor miljö. Och såklart Modulhusen, samlar på dem, har alla, plus några dubbletter och tripletter, bygger också egna MOC:s
Ditt officiella favoritset?
Oj, det var svårt, tycker att många set har just sin charm. Men det är ju de större som är häftigast. Tycker om Metalbeards Seacow 70810, men också Tower of Orthanc 10237, Maersktåget 10219 och Emerald Night 10194 är också grymt fina! Men om jag ska välja ett här och nu så måste det bli 10228 Haunted House.
P1440340

Vad du bygger på just nu?
Just nu håller jag på att fribygga ett berg och en tågtunnel i min LEGO-värld. Precis nedanför berget så har jag placerat 61030 Prison Island och 75903 Hounted Lighthouse, som jag byggde båda under påsken. De passar bra in i den ruffiga bergsmiljön. Mitt lokstall är också ett projekt som aldrig verkar ta slut.

Berätta om ditt drömprojekt.
Jag har många LEGO-drömprojekt. Ett är att ”få färdigt” LEGO-världen i mitt LEGO-rum. Med detaljer som trottoarer, skog, berg, hus, hamn, strand, tåg, Ninjago, Simpsons, Scooby Doo, Indana Jones, Marvels, mm, mm, mm. Ett annat är att få snurr på mitt säljande av bitar, det är en del av mitt intresse att sortera och ha ordning. Men den största drömmen är att få ägna sig åt LEGO på heltid på något sätt.

1934689_10153561671226243_1311430943160221146_nÖvrigt att tillägga.
Mitt intresse för LEGO har väldigt många bottnar. Dels är det nostalgin och historien som ligger bakom, bitar som passar ihop med 50 års mellanrum. Sen har vi samlandet av olika serier och modeller. Sorterandet och katalogiserandet som är grymt kul, hålla ordning på allt. Sen har vi byggandet, allt från att bygga de enklaste småseten till avancerade special-modeller. Sen är det att få till en schysst miljö med olika teman, det kan vara vinter, stad, Sagan om ringen, Harry Potter, mm. Sen är det köpandet och säljandet, att göra fynd, plocka bitar man behöver, sälja vidare, importera från utlandet, se att det går runt ekonomiskt. För mig är det allt, hela paketet. Men i slutändan så vet jag att det bara är små plastbitar jag leker med…

/Daniel Brodén
You Tube: Dannys Bricks
Swebrick: Lilldaniel
Bricklink: Brick By Brick Sweden
Tradera: Lilldaniel78

foto: Emerald Night, från Fan weekend 2015, Per-Olof Andersson.
Klicka på småbilderna för att se dem större.

Lämna ett svar