Full fart på Legoland!

IMG_8409w
Ett besök på Legoland kräver två dagar i anspråk, sägs det. Bricksway tar pulsen på en familj som varit där, för att kolla om det stämmer. Familjen Berling/Hardö från Örkelljunga har två barn, Elvira 7 år och Tage 8 år. Antagligen en väldigt representativ familj för att besvara frågan. Men låt oss börja från början. Efter en lång bilresa, färja och två broar kom vi vid sextiden på kvällen fram till Hotell Legoland. Där var det full fart direkt med massor av aktiviteter och på rummet fanns det LEGO att bygga med. Barnen spelade spel och hotellet arrangerade en byggtävling med monstertema. Den tävlingen vann vi, berättar pappa Anders, med stolthet i rösten. Priset var passande LEGOklossar. 

Inne på hotellet fanns också en stor drake i LEGO. Jag fick klättra igenom draken för att komma till kojan bakom, minns Elvira. Att ta en separat resdag var en smart lösning. När de öppnade dagen efter var vi utvilade och gick genom hotellet och rakt in på Legoland. Där började vi direkt med Star Wars-avdelningen som låg precis innanför. Flera interaktiva scener var uppbyggda av LEGO i en skala uppskattningsvis 2,5 gånger större än minifigurskala. Från Mos Eisley Cantinan hördes kända toner från Figrin D’an and the Modal Nodes, som bandet heter. I duellen på Mustafar åkte Obi-Wan och Anakin omkring i lavaflödet i den avgörande kampen mellan ont och gott.

IMG_8397wJag var först väldigt tveksam till om jag skulle våga, men det visade sig vara roligt, säger Elvira, om det stora utsiktstornet de åkte upp i och fick en fantastisk utsikt över området. En riktig undervattensvärld väntade i ”Atlantis by sealife” med färgglada exotiska fiskar som i Hitta Nemo. Glasbubblor mitt i akvariet gjorde att vi kom nära djuren, som inte bara var fiskar. Jättekrabborna var riktigt läskiga, säger Tage. Legoland har även levande djur, pingviner, i vinterparken ”Polar Land” tillsammans med isbjörnar i LEGO. Att få ta ett ”riktigt” körkort för LEGO-bilar och gå i körskola för barn hade vi planerat in nu när Elvira fyllde sju, vilket var åldersgränsen, säger Christel. Det kostade en liten extra slant, annars var allt fritt på området. Efter genomgång av vägmärke och trafikvett fick vi köra varsin LEGObil precis som på riktigt. Det fanns till och med en bensinmack. Stolt visade Tage och Elvira sina körkort.

IMG_8416wEn båttur tog oss in i den hemska piratgrottan. Där var det massvis med pirater i naturlig storlek byggda i LEGO. En strid utspelade sig mellan flottan och piraterna så vattnet stänkte på oss när kanonkulorna slog ner i vattnet runt båten. Under rundturen inträffade ett tekniskt fel så att alla båtarna stannade och stod still i kanske en till två minuter innan de kom igång igen, avslöjar Christel. Jag filmade ganska mycket med min mobil från rundturen, berättade Anders. Det var kul. Många av gubbarna var mekaniserade och rörde på sig. Utanför grottan avslutades rundturen med en piratgubbe som tvättade sig under ett vattenfall.

IMG_8445wAtt ta in så många intryck och fatta så många beslut om var vi skulle gå härnäst tog på krafterna så till sist var jag helt slutkörd. Mat var det enda som hjälpte, jag behövde fylla på energiförrådet, säger Christel. Maten var över lag dyr och inne på LEGOland inte alltid i den kvaliteten vi önskade oss. Buffén på hotellet var däremot fin men inte prisvärd för våra barn, som mest åt pommes.

Ett aktuellt bygge var Lukes X-wing fighter från Star Wars i naturlig storlek. Den var byggd i Tjeckien av fem miljoner LEGObitar och var riktigt stor. Det var svårt att fotografera i den dunkla belysning där, när en show kontinuerligt spelades upp med rök-, ljud- och ljuseffekter. X-wingen avfyrade sina laserkanoner så det blixtrade. Det var jättehäftigt. Jag var inte rädd, säger Tage. Inte jag heller, inflikar Elvira.

IMG_8428wTrots två hela dagar hade vi ändå hela tiden fullt upp med att hinna med det vi ville se och göra, så ska man hinna med hela LEGOland räcker det inte med en dag. Efter stängning sista dagen körde vi raka vägen hem till Örkelljunga och var hemma sent, trötta men nöjda. Nu dröjer det nog ett par år innan vi åker till LEGOland igen, avslutar Christel. Bricksway har av utrymmesskäl i intervjun tvingats begränsa antalet redovisade aktiviteter till en handfull. Att det krävs minst två dagar för ett heltäckande besök på LEGOland, som erbjuder över 50 olika aktiviteter, är härmed bekräftat.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Text: Per-Olof Andersson.
Bild: Privat.

En reaktion på “Full fart på Legoland!

Lämna ett svar