Svensk förebild till godståget?


Legos Godståg 60198 från 2018 innehåller 1202 bitar och 6 minifigurer. Listpriset är 2099 kr på Legos hemsida. Det innehåller ett elektrifierat godståg med strömavtagare som drar tre godsvagnar. Den medföljande trucken kan lasta pallen med guld och kontanter i värdetransportbilen. Inte konstigt att en skurk ligger på spaning. Lekvärdet får därför anses högt. I rälsväg ingår 16 böjda och 16 raka sektioner som bildar en spåroval och stickspår via en växel.


Loket är det första godståget med det nya systemet Powered Up med fjärrstyrning via Bluetooth med tio steg för hastighet framåt eller bakåt via medföljande fjärrkontroll. Ett riktigt elektrifierat lok har en elmotor vid varje hjulaxel för drivning och tar ström från kontaktledningen, 16 000 V. Designen på Legos lok påminner i allt väsentligt om svenska Rapidloket.


”Rapidlok är en typ av elektriskt lok som främst var avsett för expresståg i Sverige. De första rapidloken tillverkades 1955 och väckte stor uppmärksamhet då de kom eftersom de hade en mjuk strömlinjeformad yttre formgivning, vilket var ovanligt i Sverige på den tiden.” Det väger 65 ton och totalt tillverkades 10 Rapidlok. Källa: Wikipedia.


Kranen kan lasta av både containers och som här stockarna från godsvagnen. Kontrolltornet i bakgrunden kan ändra signalen mellan grönt och rött ljus. En fin detalj är en bumper vid änden av spåret. En sådan fanns redan 1976 i Fuel Refinery set 149.


Tåget kan också styras från en smartphone, som då också får ljudeffekter.
Screen shot från Powered Up appen. Det finns också ett passagerartåg med Powered Up från samma år.

Text och foto: Per-Olof Rhodin
Materialet skyddat av upphovsrätt.

Kommentera