Med sin egen retrostil i H0-skala


Jan Johansson började på nytt som vuxen och har med sin egna stil väckt stor uppmärksamhet på Internet. Hängiven gammalt Lego från 60-70-talet i bitval, färger och H0-skala är han nästan ensam i sin stil. På kort tid har Jan presenterat det ena fina bygget efter det andra i retrostil. Antalet hus växer och snart har Jan ett eget lite samhälle, vilket är hans mål.

Berätta lite om dig själv: Jag bor i Linnéstaden i Göteborg och är 55 år gammal. Förutom mitt nya legointresse så går jag mycket på loppis och letar efter saker från 50/60-talet som passar i min lägenhet. Gillar även att resa samt kreativa sysslor. Jag har också skaffat en sida på flickr. Bara att söka på mitt namn och gothiabricks så hittar man det.

Hur började du med LEGO och när: Jag hade mycket Lego när jag var ung på 60- och 70-talet. Men intresset svalnade när jag började närma mig tonåren och allt Lego gavs bort till en kompis till min bror. För ca två år sedan hittade jag en påse Lego billigt på loppis och jag köpte den. Sedan hittade jag några påsar till under året, och för lite drygt ett år sedan tog jag fram påsarna en helg och försökte bygga ett hus. Resultatet blev inte bra och jag gjorde fler försök. Till sist byggde jag ett stort hus av alla fönster och alla takbitar jag hade. Då tyckte jag att det blev bra, men idag har jag insett att det inte håller.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig: De bitar och färger som fanns på 60-talet ger mig mest legokänsla. Och eftersom jag bygger mina hus i skala H0 som Lego använde runt 1955-1970 så försöker jag begränsa mig till detta. Men om en nyare bit passar bra in bland de äldre och har de gamla färgerna så är jag inte någon purist. Nu har jag skaffat flera gamla stadsplaner och vill bygga upp ett litet samhälle med de äldre träden, bilarna och trafikmärkena mm. Detta fick en skjuts när jag hittade en film på Youtube där en engelsman visade en MOC-stad som han visade på en mässa för ungefär ett år sedan.


Vilket är officiella favoritset: Eftersom jag bara bygger MOC så är inte set så lockande för mig. Även äldre set försöker jag ändra och förbättra. Jag försöker ständigt att hitta trevliga lösningar på takkonstruktioner och färgkombinationer. Att bara kopiera vad någon annan har gjort känns inte tillfredsställande.

Vad du bygger på just nu: Jag håller på med flera hus. Jag har bl a byggt ett hotell i modernare arkitektstil och ett stort äldre hus med gjutjärnsbalkonger (skall det föreställa). Jag siktar att vara med på en utställning någon gång, så några hus till måste färdigställas innan dess. Men jag har många idéer på lut. Jag tycker att det är för få som bygger som jag, men jag respekterar att alla vill bygga på sitt sätt. Nackdelen med MOC är att man aldrig har alla bitar hemma utan måste köpa på Bricklink och ibland vänta flera veckor innan man kan fortsätta. Det skulle helt klart vara trevligt att bygga på och bli klar på en helg.

länk på flckr

Text: Jan Johansson för Bricksway.
Foto: Jan Johansson

Lämna ett svar