Ice Planet gör megarevanch med iskall Kim


Olyckskorparna som avrådde Kim från att genomföra sitt ambitiösa 25 000+ projekt som första MOC möttes med iskyla. I stället sporrade det honom att köra på. För ungefär 5 år sedan fick Kim Cefa från Stehag upp intresset för Lego igen då han hittade lite av sitt gamla Ice Planet lego. Det var dock en väldigt liten del eftersom Kim hade sålt av det mesta när han var liten. Till han fyllde 30 hade han i gengäld, lite överraskande, två kompletta uppsättningar av hela serien. Inspirerad av en byggare på internet utvecklades idén till Ice Piercer LD-118. Det enorma bygget har midjestyrning och fungerande larvband. Kim uppskattar vikten till drygt 20 kg och har själv byggt den kraftiga ställningen den står på. Tillsammans byggde vi om hela köket hos Kim till en stor studio då storleken ställde särskilda krav vid foto-graferingen. Hans dotter My och min son William tittade på med stora ögon men tröttnade när de ändå inte fick leka med den.

Berätta lite om dig själv.
Jag heter Kim Cefa, 34 år gammal. Bor med min fru och snart 3-årige dotter i en villa i Stehag ca: 5 mil från Malmö. Jobbar som lageransvarig på ett elföretag i Malmö. Förutom legointresset så samlar jag även på filmer, retro tv-spel och hockeykort av spelaren Brett Hull. Håller på att bygga ovanvåning i huset där det kommer byggas ett dedikerat bio-rum och ett mindre legorum som jag kommer få dela med min frus syrum.

Hur började du med LEGO och när?
Precis som merparten av alla vuxna legoentusiaster så lekte jag ju med lego när jag var liten. Pappa byggde ofta med mig och min bror. På något vis hade vi en hel del piratlego då. Men mitt minne är att jag var mer intresserad av rymdlego.

För ungefär 5 år sedan så fick jag upp intresset igen då jag hittade lite av mitt gamla Ice Planet lego. Dock en väldigt liten del eftersom jag hade sålt av det mesta när jag var liten då Super Nintendo hägrade istället. Bestämde mig för att köpa på mig alla Ice Planet set igen. Någonstans på vägen hade jag berättat detta för min bror också och när jag väl fyllde 30 så hade han köpt alla set till mig också som jag fick i födelsedags-present. Där stannade mitt legointresse igen fram till 2015 när jag såg Chris Perrons Ice Interceptor på nätet. (Länk till hans flickr…https://www.flickr.com/photos/thebrickbin/page2) En ren fröjd för ögat om man är intresserad av Ice Planet. Där fick jag inspirationen till de främre hjulen och lite annat till mitt Ice Piercer bygge. Jag tyckte de var så fräcka och var bara tvungen att testa. Det bästa var att han hade lagt ut instruktioner till hjulen. Efter lite sökande hittade jag LDD och allt tog fart. Att bygga hjulen var en utmaning men när det väl var klart så bara rullade allt på och bygget blev bara större och större. Så jag har absolut Chris Perron att tacka för mitt legointresse idag.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig?
Som sagt så har det alltid varit rymdlego som varit mitt största intresse och så än idag. Även om jag bara hade Ice Planet när jag var lite så älskade jag rymd med ett litet undantag för classic space. Detta har aldrig tilltalat mig. Det var helt enkelt för mycket grått för min del och antagligen för tidigt. Gillar också legos ökentema, speciellt Pharaohs Quest och det är ju kul att det kommer lite cityset nu med öken/djungeltema.

Star Wars har egentligen aldrig intresserat mig men kände mig lite tvungen att köpa den nya UCS Millennium Falcon vilket var ett bygge i en klass för sig. Utöver detta så är Ewok Village ett fräckt set men annars undviker jag Star Wars även om jag älskar filmerna sedan barnsben.

Vilket är ditt officiella favoritset?
Väldigt svårt att välja ut ett specifikt.
7327 – Scorpion Pyramid
6973 – Deep Freeze Defender
6939 – Saucer Centurion
75192 – Millennium Falcon UCS
6278 – Enchanted Island
Dessa är absolut bland mina favoritset men om jag skulle välja ett specifikt så får det nog bli 7325 – Cursed Cobra Statue. Ett set jag fick tag på precis i början när jag kom tillbaka till lego och som jag blev helt fascinerad av när jag byggde det. Hade väldigt dålig koll på ens de enklaste teknikerna och jag blev imponerad av hur kul det var att bygga. Samtidigt blev jag introducerad till guldbitarna som jag också gillade skarpt tillsammans med mörkblått och mörkorange. Och sen att toppa det med det snygga plaststycket ovanpå var riktigt fräckt.

Vad du bygger på just nu?
Just nu håller jag på att designar två olika projekt i LDD. Det första är en rekonstruktion av min Ice Piercer då jag vill göra den starkare, lättare och med förhoppningsvis mindre bitar. Japp det är en utmaning. Detta ligger som första projekt och när det är klart kommer jag demontera den för att återigen bygga upp den. Älskade verkligen att bygga denna bjässe så det är naturligt för mig att vilja göra det igen.

Det andra projektet jag håller på med är ett landskapsbygge där öken möter djungel med pyramidtema där faraoner på något sätt krigar mot mayafolk. Initialt är min tanke att det kommer vara på 16st 32×32 baseplates men detta är bara i startskedet just nu så jag kommer nog försöka hålla det nere lite. Det är ett projekt som jag inte räknar med att det kommer vara klart på flera år.

Lite annan info:

Originaltema:
Ice Planet 2002 från 1993

Namn på MOC:
Ice Piercer LD-118 (LD står för Long Distance och 118 för månaderna när min dotter, min fru och jag är födda.)

Uppdrag/Syfte:
Att under längre perioder utforska den kalla och ogästvänliga isplaneten genom att skicka upp satelliter i rymden för bättre layout och att gräva efter minneraler och värdefulla stenar.

Historia:
Enligt Lego så är Ice Planet en civil och fredlig ras som ägnar sig åt forskning. Deras fiender var till en början Blacktron 2 och senare Spyrious och de skyddades till en början av Space Police 2 och senare av Unitron.

Min historia:
Historien med Ice Piercer LD-118 är att rasen givetvis har utvecklats enormt med mer teknik och uppdaterad utrustning. Eftersom Ice Planet försvann från legos sortiment redan efter ett år så trodde nog alla att Spyrious hade lyckats att utrota dem. Men saken är den att Ice Planet förpassade sig bara under ytan på planeten i stora anläggningar de hade byggt i smyg för att kunna återkomma en dag när läget lugnat sig. Under tiden de har gömt sig så har de också planerat för sitt fortsatta arbete och därmed har de bl.a. byggt Ice Piercer LD-118. En forskningsanläggning med bostad för att än en gång kunna utforska isplaneten, och denna gången under väldigt långa perioder i sträck innan de måste återvända till hembasen. Och eftersom de uppenbarligen inte riktigt kunde lita på sina allierade att skydda dem alltid så har de utvecklat ett eget försvars-system med diverse olika vapen som Ice Piercern tillhandahåller. Både i stor skala och för minifigurerna.

Fakta
Namn: Ice Piercer LD-118
Längd: 1,22 meter eller 153 studs
Bredd: 0,47 meter eller 59 studs
Höjd: 0,5 meter eller 62 studs
Vikt: Mellan 20 och 30 kilo
Antal bitar: 25857 (Allt är originallego)
Kostnad: runt 25.000 SEK

Besättning:
Commander Lexie Blizzard
First Officer Hank Snow
Officer Nick Cool
Officer Millie Ice
Sergeant Albert Icicle
Sergeant Randy Iceberg
Sergeant Zed Freezing
Sergeant Clint Chill
Sergeant Samantha Polar
Sergeant Frank Frosty
Sergeant Mike Glacier
A.Ice (Robot)

Fler bilder:
https://www.flickr.com/photos/139251602@N06/albums/72157664218140452/with/25463729924/
Här kan ni se Kims egna bilder han har tagit under tiden han byggde det och efter. Här kan du se hur interiören ser ut med bl.a. bastu, kök, sovrum och maskinrum samt även en bild över cockpiten utan kupolglasen.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Kommentera