Funktion v/s glamour när minifiguren möter mini doll.

År 1974 kom den första minifiguren och den revolutionerade min barndom, bristerna till trots i anatomisk likhet. En siluettfigur med händerna i fickorna och ett ansiktslöst huvud. Redan 1977 uppgraderades minifuren till hur vi känner den idag men därefter stod det stilla i 35 år. Först i samband med lanseringen av Friends 2012 kom nästa revolution, Mini doll. Efter 4 års utveckling och marknadsundersökningar i hela världen bland målgruppen unga flickor visste företaget vad som behövdes, en mer realistisk figur. Utseende fick gå före funktion där individuellt rörliga ben och rörliga handleder försvann såväl som förmågan att fästa sittande mot underlaget. I samma andetag lämnade Lego också bakom sig den rasneutrala färgen gul till förmån för europeisk ljus flesh i majoritet. Proportionerna blev betydligt bättre mot en människa och kvar blev bara klohanden och toppen av huvudet. Detta gör att alla handhållna tillbehör och huvudbonader passar sinsemellan, om än med justering för den stela handleden hos mini doll figuren.

Funktionell anatomi är namnet på den vetenskapsgren som behandlar rörelseapparaten i människans kropp, som bland annat utgör kroppens stomme och lederna som gör rörelserna möjliga. På bålen sitter huvudet och extremiteterna armar och ben, som i sin tur delas in i de tre delarna överarm, underarm och hand respektive lår, underben och fot.(1) Det är också i anatomin som den 40 år gamla minifiguren brister i proportionerna och gör att förhållandena mot t.ex. en bil blir helt fel. Längd och bredd stämmer inte överens. Räknat på endast längd fick jag fram att minifigurskalan är ca 1:42. En annan brist hos den gamla minifiguren är de kantiga formerna som är allt annat än kvinnliga. Legos satsning på tjejer inom minifigurer var med serien Paradisa med ett fåtal set mellan åren 1992-1997. Med sol, bad, hästar och rosa glamour försökte Lego tilltala en svårflörtad målgrupp men läppstiftsröda läppar räckte inte hela vägen. Senare har Lego med skuggning i sidorna på torson skapat känslan av smalare midja hos kvinnor. Tillsammans med mängder av olika frisyrer och ansikten har Lego levererat en bred palett av kvinnliga minifigurer.

Frågan är om överlägset realistiska mini doll figuren nu kommer att slå ut den gamla minifiguren. Serien Friends från 2012 sålde slut på hyllorna innan jul när den kom och efterfrågan översteg vida förväntningarna och produktionen. Med Disneys Princess 2014 kom nyheten långklänning. Året efter kom Elves, en spännande fantasyvärld och nu Super Hero Girls, som från början var BR-exklusiv. Per Günther Gruschka, som äger Leklustbutikerna i Mora ser dock inga tecken på att mini doll figurerna kommer att ta över. I Mora går det trögt med Elves och Super Heros berättar han för mig. Samtidigt vet jag tjejer i min bekantskapskrets som börjat bygga med Lego enkom för att Friendsserien finns.

Hela satsningen på företeelsen tjejlego har ifrågasatts sedan Friends kom och starka organisationer(2) har gjort namninsamlingar och protesterat mot det spinkiga utseendet och det stereotypa upplägget. Utan att gå in i den diskussionen kan jag konstatera att det råder stor obalans i könsfördelningen inom Legos mini doll serie. En ovetenskaplig beräkning säger 80% tjejer. Känns som balansen är lika skev fast åt andra hållet i City med mycket brandkår och polistema. I den bästa av värdar släpper könsbegreppet, jämvikt  bland figurerna uppnås, Heartlake City (Friends) får en polis- och brandstation och köparna väljer mellan minifigurer och mini doll figurer efter intresse i stället för kön.

Text. Per-Olof Rhodin

1 Brickipedia
2 SPARK och Change.org

 

Kommentera