Därför gillar Rikard Nilsson sin gamla Technic traktor.

Bricksway gör ett kärt återbesök hos Julkampens vinnare 2016, Rikard Nilsson från Åsljunga som berättar om sitt Legointresse; Favoriten bland Technic Lego måste bli nr 851 traktorn från 1977. Är uppväxt med en pappa som hade en bondgård men ändå alltid bott i Åsljunga by men kört en hel del traktor som liten. Just att man kan byta jordbruksredskap till traktor var kanon. Man kopplade det på traktorn precis som man gjorde på riktigt. Fanns harv, plog, sprätt och bal-pressare. Är förstås väldig många funktioner på 8846 bärgningsbilen också. Vinsch både farm och bak. Styrning av hjulen och så kan man köra på hjulen på fordonet som skall bärgas och lyfta upp dessa.

Berätta lite om Dig själv;
Mitt namn är Rikard Nilsson, sambo med Marie Bergstrand och vi har barnen Benjamin, Alicia, Melwin och Isabella tillsammans. Bor i Åsljunga. Jobbar på KB Components i Örkelljunga sedan 26 år som processtekniker. Samlar på lego, smurfar, serietidningar, playmobil, Britains indianer och cowboys samt medaljer från mina lopp. Startade med smurfarna en gång i tiden. Gillar att sortera lego med mera och föra statistik.

Hur började du med Lego?
Det har alltid funnits där i bakgrunden, känns inte som att det är jättemycket nu heller eftersom barnen inte leker så mycket med det så blir det mindre för mig också nu ett tag men det går i vågor. Var på legoland när jag var 10 år. Då hade de byggt upp något fint med det rymdlegot jag har. Det finns inte kvar nu men det har etsat sig fast i huvudet. Var väl runt 25 när jag byggde ihop mitt rymdlego igen.

Du visar upp dina gamla Lego Technic modeller i samband med Bricksways utställning just nu. Berätta lite mer om din relation till Technic Lego…
Jag hade bara 2 olika byggsatser Technic Lego som barn. Det var jeepen nr 8845 och traktorn nr 851. På senare tid har jag byggt upp gaffeltrucken nr 850 och bärgningsbilen nr 8860.Efter som jag inte haft så mycket Technic lego när jag var liten så blev det inte byggt så mycket med det heller. Det kan man ju dock ta igen om man skulle vilja nu. Köpte lego Mindstorm Robotics Invetions System 2.0 för flera år sedan och har en lite robot uppbyggd. Detta året har jag köpt en lego RC Tracked Racer. Det är meningen att den skall byggas om till en stridsvagn. Det tror jag mest blir mina 2 grabbars jobb att göra, gissar att det kommer att bli en tysk stridsvagn.

Vilka områden inom Lego intresserar dig?
Allt jul-lego och Frost-lego för det har vinterstuk över sig, det samma gäller Star Wars, det som utspelar sig på planeten Hoth. Lite City lego, skall försöka julpynta det något.

Vilket är ditt officiella favoritset?
Mitt rymdlego från 70/80-talet, dels för att serien är komplett och så har jag det uppbyggt på en skiva med över 500 lysdioder.

Vad bygger du på just nu?
Jag själv hade nu i höst tänkt få till lite mera byggen som kan pass till julen. Så får se vad jag hittar på men har köpt in en hel del järnvägsspår så får jag bara tid att sätta ihop några monitors så blir det nog så att jultåget kommer ut. Hade tänkt gör så att det snöar lite, plastkulor som skall yra omkring med hjälp av tryckluft eller en dammsugare. En annan grej är att få Frost-slottet att stiga upp från snön med hjälp av någon form av pneumatik. Tveksam dock till att jag skall få tid. Mitt rymdlego med lysdioder får vänta tills jag kan ha det inomhus. Hoppas på mera lego men vi får se.Utställningen pågår i Örkelljunga kulturhus t.o.m. mitten av oktober.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Se också Technic 40 år samt respektive Lego Technicmodell.

Kommentera